PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Unia łagodnieje wobec mączek

Unia łagodnieje wobec mączek

Od początku czerwca dopuszcza stosowanie przetworzonego białka zwierzęcego niepochodzącego od przeżuwaczy i ryb w żywieniu zwierząt akwakultury.



Wiceminister rolnictwa Tadeusz Nalewajk mówił w sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi: "Komisja Europejska wyraziła zgodę, żeby skarmiać ryby, chyba od czerwca. W tej chwili badania trwają, żeby wyprodukować sprzęt, który będzie identyfikował białko."

O szczegóły zapytaliśmy w Ministerstwie Rolnictwa.

"++Od początku tzw. kryzysu BSE obserwowany jest deficyt białek w bilansie paszowym – informuje Ministerstwo Rolnictwa. - Wiadomym jest również, że jedynym, choć nie w pełni efektywnym, zamiennikiem białka zwierzęcego w paszach jest białko pochodzące z soi. Zamiennik ten musi być sprowadzany do Polski z innych krajów i w większości pochodzi z odmian soi genetycznie zmodyfikowanej.

Mając powyższe na uwadze Polska od początku popiera łagodzenie tzw. zakazu paszowego w stosunku do żywienia zwierząt gospodarskich, z wyłączeniem przeżuwaczy i jest to zgodne z zaleceniami zawartymi w dokumencie zwanym Mapą Drogową TSE 2 oraz w rezolucji Parlamentu Europejskiego z dnia 8 marca 2011 r. dotyczącej deficytu białkowego w Unii Europejskiej.

Realizując te wytyczne, jeszcze w kwietniu 2011 r., Komisja Europejska przedstawiła projekt rozporządzenia KE zmieniającego załącznik IV do rozporządzenia 999/2001. Aktualnie zgodnie z art. 7 (1) tego rozporządzenia obowiązuje zakaz żywienia przeżuwaczy białkiem pochodzenia zwierzęcego.

Zakazem tym, z pewnymi zastrzeżeniami, o których mowa w załączniku IV do rozporządzenia, zostały objęte również pozostałe zwierzęta gospodarskie.

Załącznik IV określa warunki, przy zachowaniu których, możliwe jest uzyskanie derogacji od tego zakazu w odniesieniu do żywienia nieprzeżuwaczy.

Wykorzystanie tzw. przetworzonych białek zwierzęcych (PAP) z nieprzeżuwaczy w żywieniu nieprzeżuwaczy będzie możliwe po opracowaniu i przeprowadzeniu walidacji metody pozwalającej na odróżnienie w paszach  gatunku zwierząt od którego białko pochodzi.

Wobec spodziewanego braku poparcia większości Państw Członkowskich oraz braku oficjalnie zatwierdzonej metody wykrywania pochodzenia gatunkowego białek (z gatunków świnie i drób) w mączkach zwierzęcych, KE zdecydowała o przygotowaniu przepisu dot. złagodzenia zakazu żywieniowego jedynie w odniesieniu do żywienia ryb.

Dnia 18 lipca 2012 r. odbyło się głosowanie projektu Rozporządzenia Komisji zmieniającego załącznik I i IV do rozporządzenia 999/2001 w odniesieniu do zakazu stosowania w żywieniu zwierząt białek pochodzących od nieprzeżuwaczy.

Akt ten dopuszcza stosowanie przetworzonego białka zwierzęcego niepochodzącego od przeżuwaczy i ryb w żywieniu zwierząt akwakultury.

Rozszerzenie możliwości stosowania przetworzonego białka zwierzęcego w żywieniu drobiu i trzody chlewnej, zdaniem KE, możliwe będzie w 2013–2014r.

Zgodnie z zaproponowaną przez Komisję Europejską zmianą zezwolenie na powrót do żywienia białkami zwierzęcymi obejmie początkowo, od dnia 1 czerwca 2013 r., jedynie zwierzęta akwakultury".



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (2)

  • miastowy 2012-12-25 19:09:08
    ktos moze wytlumaczyc bo nie kumam jak to miastowy!! z rosji mozna przywozic do ue mieso i jaja gdzie sa w skarmianiu uzywane maczki miesne jednoczesnie unia zezwala na skarmianie maczkami akwakultury a w naszym biednym kraju weterynarze stosuja represje wzgledem rolnikow gdzie stwierdzono bialko zwierzece w paszy.!! wniosek szkodza gospodarce !! a ministerstwo rolnictwa ubolewa nad ciagle spadajaca produkcja trzody chlewnej!!i jeszcze ja chca dotowac!komu podlegaja ci weterynarze?!
  • z wielkopolski 2012-12-24 10:29:18
    jakby zlagonieli to w lipcu zgodziliby sie na krzyzowe skarmianie maczek a nie tylko dla ryb dopuscili

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.235.139.152
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.