W przypadku osób przeprowadzających uśmiercanie i działania związane z uśmiercaniem zwierząt w rzeźniach o małej zdolności produkcyjnej, położonych na terenie gospodarstw, nie będzie się stosować wymogu odbycia 3-miesięcznej praktyki na stanowisku ubojowym.
Osoby wykonujące uśmiercanie i czynności związane z uśmiercaniem zwierząt w rzeźniach rolniczych będą „zwolnione z obowiązku odbywania 3-miesięcznej praktyki na stanowisku ubojowym. Praktyka taka w obecnych warunkach prowadzenia działalności przez podmioty prywatne zajmujące się ubojem zwierząt nie jest praktycznie możliwa do odbycia” - zauważyło ministerstwo rolnictwa w projekcie rozporządzenia w sprawie kwalifikacji osób uprawnionych do zawodowego uboju oraz warunków i metod uboju.
Projekt ma wejść wżycie następnego dnia po opublikowaniu, nie będzie konsultacji "w związku z koniecznością pilnej nowelizacji rozporządzenia".
Więcej o rzeźniach rolniczych i rolniczym handlu detalicznym:
"Ubój w gospodarstwie" czy "rzeźnia rolnicza"?
Czy u rolnika można kupić świnię na mięso? – część II
Jak podano w ocenie skutków regulacji – na podstawie danych GUS z 2016 r. – projekt dotyczy przeprowadzania uboju w przypadku uruchomienia rzeźni rolniczej w gospodarstwach, w których utrzymywane są w Polsce:
1) bydło – 343 220;
2) świnie – 172 248;
3) owce – 9539;
4) kozy – 9968;
5) drób (kury) – 498 882;
6) konie – 61 638.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)