PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Zakładanie rzeźni rolniczej - krok po kroku

Zakładanie rzeźni rolniczej - krok po kroku fot. Shutterstock

Niektórzy podkreślają bark ułatwień w sprawie kwalifikacji ubojowych, inni doceniają udogodnienia odnośnie niektórych wymagań weterynaryjnych - zdania są podzielone. Co jednak zrobić, by móc otworzyć rzeźnię rolniczą?



Jednym z trudniejszych do spełnienia wymogów dotyczących rolników chcących założyć rzeźnie rolnicze w swoich gospodarstwach będą wymogi ubojowe. Do zdobycia odpowiednich kwalifikacji niezbędne jest odbycie bezpłatnego szkolenia teoretycznego organizowanego przez powiatowego lekarza weterynarii oraz trzymiesięcznej praktyki na stanowisku ubojowym pod nadzorem osoby posiadającej udokumentowany 3-letni staż pracy na stanowisku ubojowym.

Rozporządzenie w sprawie rzeźni rolniczych nie przewiduje możliwości zwolnienia z praktyki. Jedynymi przypadkami w  których nie jest ona wymagana są: ubój drobiu i zajęczaków do celów sprzedaży bezpośredniej oraz ubój zwierząt na własne potrzeby rolnika.

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi w odpowiedzi na uwagę Krajowej Rady Izb Rolniczych wskazuje możliwość zatrudnienia przez rolnika, bez odbytej praktyki ubojowej, osoby posiadającej odpowiednie kwalifikacje.

Kolejnym istotnym aspektem jest zatwierdzenie zakładu przez powiatowego lekarza weterynarii.

Przed rozpoczęciem działalności, czy uzyskaniem pozwolenia na budowę (o ile jest ona niezbędna) należy sporządzić projekt technologiczny i przesłać do wraz z wnioskiem o zatwierdzenie projektu technologicznego do powiatowego lekarzowi weterynarii, (odpowiedniego ze względu na planowane miejsce prowadzenia działalności). 

Projekt technologiczny składa się z dwóch części:

·       opisowej, w której należy określić m.in. zakres i wielkość produkcji, w tym też rodzaj produktów pochodzenia zwierzęcego, które będą produkowane w zakładzie, maksymalną tygodniową zdolność produkcyjną, system dostawy wody, sposób przechowywania śmieci, lokalizację zakładu;

·       graficznej, w której przedstawione jest m.in. zagospodarowanie terenu, układ pomieszczeń i ich wyposażenie, punkty poboru wody.

Czas oczekiwania na zatwierdzenie projektu technologicznego przez powiatowego lekarza weterynarii to 30 dni.

Taki sposób postępowania dotyczy również zmiany sposobu użytkowania zakładu lub jego części, w szczególność zakresu i wielkości produkcji lub wyposażenia pomieszczeń produkcyjnych.

Po zatwierdzeniu projektu technologicznego należy przejść do kolejnego kroku i złożyć wniosek o zatwierdzenie zakładu. Należy uczynić to co najmniej 30 dni przed rozpoczęciem planowanej działalności.

Następnie wniosek zostanie sprawdzony i oceniony. Na ewentualne poprawki jest 7 dni od otrzymania wezwania do poprawienia błędów. Jeżeli nie zostaną one dokonane w wyznaczonym czasie sprawa zostanie zablokowana.

Kolejnym krokiem jest kontrola zakładu dokonywana przez powiatowego lekarza weterynarii. W przypadku zgodności z zatwierdzonym projektem technologicznym oraz spełnienia niezbędnych wymagań weterynaryjnych powiatowy lekarz weterynarii dokonuje zatwierdzenia zakładu i nadania zakładowi weterynaryjnego numeru identyfikacyjnego. Ponadto zakład zostanie wpisany na listę zakładów zatwierdzonych i do rejestru powiatowego lekarza weterynarii.

Jeżeli wykryte zostaną niezgodności lub uchybienia możliwe są dwie drogi:

·       odmowa zatwierdzenia zakładu- przy poważnych uchybieniach

·       warunkowe zatwierdzenie zakładu na 3 miesiące- konieczne jest wprowadzenie niewielkich poprawek, warunkowo nadawany jest numer weterynaryjny i wpis do rejestru.

Po okresie warunkowym należy ponownie złożyć wniosek o zatwierdzenie, w konsekwencji czego w ciągu 3 miesięcy odbywa się kolejna kontrola. W zależności od jej wyniku następuje bezwarunkowe zatwierdzenie zakładu albo przedłużenie okresu warunkowego na kolejne 3 miesiące (nie może on jednak trwać dłużej niż 6 miesięcy łącznie), po których ponownie należy złożyć wniosek o zatwierdzenie. Jeżeli w czasie kolejnej kontroli zakład nadal nie będzie spełniał wymagań wydana zostanie decyzja o odmowie zatwierdzenia zakładu, a powiatowy lekarz weterynarii wykreśli zakład z rejestru.

Celem rozporządzenia w sprawie rzeźni rolniczych jest zwiększenie konkurencyjności rzeźni o małej zdolności produkcyjnej oraz poprawa sytuacji na rynku pracy na obszarach wiejskich. Nie wiadomo jednak czy konieczność wyboru, pomiędzy odbyciem trzymiesięcznej praktyki a zatrudnieniem zewnętrznego pracownika z kwalifikacjami ubojowymi, nie zniechęci rolników zanadto.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (4)

  • And 2020-01-27 20:55:58
    Tylko 3 miesiące?To straszne niedopatrzenie,powinien być 3 letni staz,najlepiej za granicą.Szkolenie w uboju świn,nietoperzy,wielbłądów,żab.
  • Też rzeźnik 2020-01-27 18:09:18
    Mam siekierę i dobre noże i zadeb Juch z urzędu nie będzie mi mówił co mam zrobić!
  • tomek 2020-01-27 17:32:21
    A po co do zabicia prosiaka takie warunki?Przecież można podjechać do hodowcy :bierzemy kabana z chlewa ogłuszamy łapiemy krew na kaszankę i zabieramy do siebie skrobiemy po swojemu rozprawiamy po swojemu, wieziemy próbkę mięsa do badania i po sprawie.A jeśli ktoś se nie poradzi bierze rzeźnika i można to ogarnąć bez żadnych rzeźni w warunkach domowych.I będzie to wyrób z pewnego źródła a nie jakiś syf ze sklepu z nie wiadomo jakimi dodatkami i z jakiego pochodzenia mięsa.To powinien kupujący mieć wybór że chce tylko kupić tucznika resztę ogarnie sam np w ramach uboju gospodarczego a nie jakieś rzeźnie i nie wiadomo jakie wymogi.Ciekawe kto będzie szkolił przyszłą konkurencję chodzi mi o praktykę 3 miesięczną.
  • Marcin Majewski 2020-01-27 17:02:22
    Mnie nie. Cała na przód!

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.230.76.196
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.