PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Zdecydowanie mniej zafałszowanych ziemniaków w sieciach

Zdecydowanie mniej zafałszowanych ziemniaków w sieciach
Ryszard Bartosik, sekretarz stanu i Andrzej Romaniuk, Główny Inspektor JHAR-S w czasie konferencji prasowej MRiRW, fot. MRiRW

Zdecydowanie poprawiła się sytuacja w zakresie obowiązkowego znakowania flagą pochodzenia ziemniaków w sieciach handlowych. Jak wynika z kontroli Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadzonej w pierwszym kwartale br. - nieprawidłowości w tym zakresie to niecały 1%.



  • Od blisko roku kontrola żywności od producenta do konsumenta jest prowadzona przez jedną inspekcję – Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
  • Dzięki szybszemu przepływowi informacji i ujednoliceniu procedur kontrolnych możliwe jest efektywniejsze eliminowanie nieuczciwych praktyk w produkcji i obrocie żywnością. 
  • Znajdująca się w obrocie żywność jest bezpieczna - zapewnia resort rolnictwa.
  • W I kw. 2021, 1,6% skontrolowanych wyrobów nie odpowiadało deklarowanym cechom organoleptycznym; 12,7% partii wyrobów zbadanych laboratoryjnie posiadało parametry fizykochemiczne niezgodne z przepisami lub z deklaracją producenta; 36,2% było nieprawidłowo oznakowanych, w tym błędnie oznaczonych ziemniaków rozpoznano niecały 1%.
  • Resort rolnictwa apeluje o świadome wybieranie polskich produktów, a handlowców i producentów prosi o stosowanie tylko dobrych praktyk.

Głośne akcje organizacji rolniczych z AGROUNIĄ na czele, pokazujące nieuczciwe działanie sieci handlowych, a dotyczące głównie wprowadzającego konsumentów w błąd znakowania oferowanych owoców i warzyw, w tym szczególnie ziemniaków - przyniosły skutek.

Jak wynika bowiem z danych zaprezentowanych dziś na konferencji prasowej przez Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, o ile w zeszłym roku, nieprawidłowości związane z niewłaściwym oznakowaniem ziemniaków wynosiły 10,7%, to po pierwszym kwartale tego roku okazało się, że tych nieprawidłowości w oznakowaniu ziemniaków między innymi flagą pochodzenia było na poziomie niecałego 1%.

Za to pogarsza się sytuacja z oferowanym przez sieci chlebem. - W tym kwartale, wzięliśmy sobie za cel skontrolowanie dużej ilości sieci, które prowadzą wypiek chleba i często spotykaliśmy się z takim przypadkiem, że chleb odpiekany z ciasta głęboko mrożonego był oferowany konsumentowi jako chleb tradycyjny, wiejski, domowy, co z tą domowością oczywiście nie miało wiele wspólnego - stwierdził na konferencji Andrzej Romaniuk, Główny Inspektor JHAR-S.

- Przebadaliśmy też masę chleba oferowanego konsumentowi luzem i 5% przeważonego chleba miało zaniżoną gramaturę - dodał Andrzej Romaniuk.

Jak wynika z danych przedstawionych przez Inspekcję, w pierwszym kwartale br. wykonano w sumie ponad 17 tys. kontroli, w tym ponad 15 tys. kontroli granicznych. 1280 kontroli dotyczyło rynku krajowego. W tym czasie skupiono się na jakości handlowej przetworów warzywnych, koncentratów spożywczych (w tym majonezów, musztardy i sosów) oraz jaj.

- W zakresie cech organoleptycznych 1,6% pobranych do badań partii nie odpowiadało wymogom. Jeśli chodzi o parametry fizykochemiczne to 12,7% partii wykazywała niezgodną z przepisami prawa bądź deklaracją producenta jakość handlową - przyznał Andrzej Romaniuk.

- Nieprawidłowości dotyczyły głównie zawyżonej zawartości wody wchłoniętej w mięsie drobiowym, zawyżonej ilości glazury w rybach mrożonych jak nie deklarowano obecności fosforanów - stwierdził Główny Inspektor.

Jeśli chodzi o oznakowanie to 36,2% skontrolowanych w I kw. br. partii zostało zakwestionowane.

W całym 2020 r. Inspekcja przeprowadziła ponad 67 tys. kontroli, z czego 58 tys. dotyczyło kontroli granicznych, a więc importu produktów rolno-spożywczych sprowadzanych z tzw. państw trzecich, oraz eksportu owoców i warzyw na rynki trzecie.

Na rynku krajowym przeprowadzono 5,5 tys. kontroli z czego 1700 kontroli były kontrolami planowanymi, czyli realizowanymi w tym samym czasie w całej Polsce.

Generalnie - jak podał Andrzej Romaniuk - w zakresie cech organoleptycznych zakwestionowano 1,5% partii przebadanych produktów i ta liczba była prawie taka sama, jak w 2019 r.

- Najwięcej nieprawidłowości w ocenie organoleptycznej dotyczyło olejów, a szczególnie oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia - przyznał Główny Inspektor.

Jeśli chodzi o parametry fizykochemiczne, laboratoria Inspekcji stwierdziły nieprawidłowości głównie w przetworach rybnych, mięsnych i fermentowanych napojach winiarskich. Ogółem zakwestionowano 14,4% partii wyrobów. Głównie nie zgadzała się zawartość cukrów, ekstraktu, alkoholu, kwasowość czy masa.

Jeśli chodzi o oznakowanie to nieprawidłowości stwierdzono w 21,9% skontrolowanych partii, a najgorzej wypadło tym razem oznakowanie na rynku wina.

Jeśli chodzi o kontrolę świeżych owoców i warzyw – 13% skontrolowanych partii było niewłaściwie oznakowanych. Tylko 0,6% skontrolowanych partii posiadało cechy jakościowe niezgodne z wymaganiami norm.

- W co piątej partii miodu analiza pyłkowa wykazała, że deklaracja pszczelarza nie odpowiada przeważającej zawartości pyłków - stwierdził Andrzej Romaniuk.

Jakość żywności pod lupą jednej inspekcji

Kontrola żywności jest od blisko roku prowadzona przez jedną inspekcję – Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Nadane 1 lipca 2020 r. uprawnienia umożliwiły IJHARS realizację kontroli żywności na 3 etapach: u producentów jak do tej pory oraz dodatkowo w sklepach i w lokalach gastronomicznych. 

Dzisiejsza konferencja prasowa, zorganizowana przez resort rolnictwa była więc też okazją do pierwszych podsumowań.

Po blisko rocznym funkcjonowaniu Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych po zwiększeniu zakresu jej działania obserwujemy większą jej efektywność. Połączenie zadań przyczyniło się to do efektywniejszego eliminowania nieuczciwych praktyk w produkcji i obrocie żywnością. Sprzyja temu szybszy przepływ informacji i ujednolicenie procedur kontrolnych – podkreślił podczas konferencji prasowej sekretarz stanu Ryszard Bartosik.

Wiceminister rolnictwa zaznaczył, że wykryte przez Inspekcję nieprawidłowości, to dowód na to, że instytucja ta dba o zapewnienie jak najwyższej jakości żywności i skutecznie wywiązuje się z powierzonych jej zadań na rzecz ochrony konsumentów.

Szef IJHARS również podkreślił poprawę efektywności prowadzonych kontroli w ramach jednej instytucji sprawującej nadzór nad jakością żywności.

– Połączenie zadań w ramach IJHARS dało możliwość szybszego wycofania z obrotu produktów niewłaściwych pod względem jakości lub produktów zafałszowanych – powiedział Andrzej Romaniuk.

Wiceminister rolnictwa zaznaczył natomiast, że dzięki prowadzonym kontrolom polscy konsumenci mogą być pewni, że żywność, którą kupują jest najwyższej jakości. Jednocześnie zaapelował o dokonywanie świadomych zakupów, a do producentów o troskę o najwyższą jakość.

– Zapewniam konsumentów, że znajdująca się w obrocie żywność jest bezpieczna. Apeluję o świadome wybieranie polskich produktów, a handlowców i producentów proszę o stosowanie tylko dobrych praktyk – powiedział Ryszard Bartosik.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (3)

  • mniej zafałszowanych ziemniaków 2021-05-09 16:14:59
    mniej zafałszowanych ziemniaków,......zdanie niepoprawnie zbudowane,.... oj, zamiast na lekcje języka polskiego pewnie chodziło się na wagary.
  • Barbara 2021-05-07 18:39:06
    TO WŁAŚNIE DZIĘKI AGROUNII WSZYSCY ROLNICY POWINNI SIĘ W NIEJ ZRZESZYĆ PO CO NAM IZBY INNE ZWIĄZKICUKROWNICZE PRZECIEŻ ONE NAWET NIE KIWNĄ W NASZYCH SPRAWACH
  • Szymon 2021-05-07 08:16:58
    Może jeszcze napiszecie, że nie sprowadza się ziemniaków do Polski? Szczerze wątzpię w ten cudowny wynik 1 %

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 35.170.64.36
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.