PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Zmiany dopuszczalnych zanieczyszczeń w żywności, nie były tajemnicą

Główny Lekarz Weterynarii w swoim oświadczeniu zwraca uwagę na to, że polskie związki branżowe posiadały wiedzę na temat planowanych zmian odnośnie dopuszczalnych poziomów zanieczyszczeń w środkach spożywczych. Dlatego mogły zgłosić swoje uwagi.



Zgodnie z pkt 6.1.4 sekcji 6 załącznika do rozporządzenia Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalającego najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych (Dz. Urz. UE L 364 z 20.12.2006, str. 5, z późn. zm.) od 1 września 2014 r. najwyższy dopuszczalny poziom benzo(a)pirenu w mięsie wędzonym i produktach mięsnych wędzonych wynosić ma 2 mikrogramy na kilogram.

W odniesieniu do procedowania projektu zmian do rozporządzenia Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalającego najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych, którym m.in. zaostrzono normy dla najwyższego dopuszczalnego poziomu benzo(a)pirenu w mięsie i wyrobach mięsnych Główny Lekarz Weterynarii zauważa, że akty prawne przygotowywane przez Komisję Europejską są konsultowane ze związkami branżowymi na poziomie europejskim.

Polskie związki branżowe są zrzeszone w organizacjach europejskich, stąd należy domniemywać, że posiadały wiedzę na temat planowanych zmian i mogły zgłosić uwagi do projektowanych przepisów.

Główny Lekarz Weterynarii informuje, że badania w kierunku wykrycia w żywności poziomu wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA), do których zalicza się benzo(a)piren, opierają się głównie na badaniach właścicielskich, prowadzonych przez podmioty sektora spożywczego produkujące mięso i produkty mięsne wędzone oraz wędzone ryby i produkty rybołówstwa zgodnie z wytycznymi dobrej praktyki higienicznej.

Mając na względzie fakt, że nadrzędnym celem każdego producenta żywności i pasz musi być zapewnienie bezpieczeństwa oraz wysokiej jakości zdrowotnej środków spożywczych i środków żywienia zwierząt podczas ich procesu produkcji, producenci są zobligowani do wdrożenia systemu HACCP, w ramach którego wykonują również badania w kierunku WWA.

Z informacji uzyskanych od dwóch laboratoriów urzędowych upoważnionych do wykonywania badań urzędowych w kierunku WWA, tj. Państwowego Instytutu Weterynaryjnego - Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach i Zakładu Higieny Weterynaryjnej w Szczecinie Oddział w Koszalinie wynika, że:

- laboratorium Zakładu Farmakologii i Toksykologii PIWet-PIB zbadało (badania usługowe) do chwili obecnej 5 próbek ryb wędzonych oraz 12 próbek produktów mięsnych wędzonych; w żadnej z badanych próbek nie stwierdzono obecności WWA w stężeniach powyżej aktualnie obowiązujących wartości najwyższych dopuszczalnych poziomów;

- laboratorium ZHW w Szczecinie Oddział w Koszalinie wykazało, że w 2012 r. wykonało 29 badań w kierunku WWA, z czego w jednym przypadku stwierdzono przekroczenie obowiązujących limitów; w 2013 r. przeprowadzono 235 oznaczeń, w tym 124 urzędowych i 111 właścicielskich, z czego przekroczenia stwierdzono w 8 przypadkach (dot. badań urzędowych).



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • Kuba 2014-01-10 09:41:44
    Od kiedy to Główny Lekarz Weterynarii dr Związek uwzględnia uwagi Związków Branżowych?

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.80.249.22
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum


KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.