Czym są biozaprawy?
Zaprawianie nasion to tani, prosty i wydajny sposób na dostarczenie roślinom na najwcześniejszych etapach rozwoju środków, których zadaniem jest ich ochrona przed agrofagami, dostarczanie składników pokarmowych czy stymulowanie ich wzrostu. Niemniej stosowanie konwencjonalnych zapraw budzi zastrzeżenia w obliczu europejskich ambicji związanych z ograniczaniem chemizacji rolnictwa. Dlatego część substancji czynnych, które wchodzą w ich skład są sukcesywnie wycofywane z rynku.
Jako alternatywa dla konwencjonalnych zapraw nasiennych na bazie chemicznych substancji czynnych dynamicznie rozwija się segment tzw. biozapraw; zapraw biologicznych/mikrobiologicznych.
Według jednej z definicji biozaprawy to preparaty aplikowane na nasiona roślin przed ich siewem, zawierające pożyteczne mikroorganizmy, jak również wyciągi z roślin i alg. Głównym celem ich stosowania ma być utrzymanie bądź zwiększenie produktywności roślin uprawnych, ograniczenie negatywnego oddziaływania stresów biotycznych i abiotycznych na wzrost i rozwój roślin, wsparcie żyzności gleby przy jednoczesnym zmniejszeniu zużycia agrochemikaliów.
Co zawierają biozaprawy?
Jak wspomniano wcześniej, substancjami czynnymi zapraw biologicznych mogą być mikroorganizmy, wyciągi z roślin oraz alg. Poniżej skupimy się na zaprawach mikrobiologicznych.
Zaprawy mikrobiologiczne wykorzystują działanie pożytecznych mikroorganizmów (PBM, Plant beneficial microorganisms), na które składają się bakterie promujące wzrost roślin (PGPB, Plant growth-promoting bacteria) i grzyby promujące wzrost roślin (PGPF, Plant growth-promoting fungi).

Czytaj więcej
Biopestycydy mikrobiologiczne w Unii EuropejskiejBakterie promujące wzrost roślin bytują w strefie korzeniowej lub jako endofity w powierzchniowych tkankach roślin. Należą m.in. do rodzajów Azospirillum, Azotobacter, Pseudomonas, Bacillus, Burkholderia, Stenotrophomonas.
Grzyby promujące wzrost roślin to w większości grzyby mikoryzowe (np. rodzaje Gigaspora, Glomus) i wolno żyjące (np. rodzaj Trichoderma). Bakterie i grzyby promujące wzrost roślin mogą również tworzyć konsorcja.
Jak działają biozaprawy?
Pożyteczne mikroorganizmy, zawarte w biozaprawach, oddziałują na rośliny już od momentu wschodów i wspierają ich rozwój na wiele sposobów. W zależności od zawartego w preparacie mikroorganizmu, zaprawa może przynosić korzyści, takie jak:
- Poprawa zdrowotności roślin. Pożyteczne mikroorganizmy oddziałują na patogeny antagonistycznie (np. antybioza, konkurencja, pasożytnictwo) oraz indukują naturalne mechanizmy obronne roślin.
- Poprawa odżywienia roślin. Niektóre pożyteczne mikroorganizmy mają zdolność do rozpuszczania związków fosforu, co poprawia dostępność tego pierwiastka dla roślin; inne wiążą azot atmosferyczny lub produkują wiążące żelazo siderofory.
- Poprawa kiełkowania i wschodów roślin. Produkowane przez pożyteczne mikroorganizmy fitohormony i enzymy wpływają na szybsze przerywanie spoczynku nasion, stymulują wzrost korzeni i części nadziemnych. W rezultacie wschody roślin i są szybsze i bardziej wyrównane.
- Poprawa tolerancji na stresy abiotyczne. W niesprzyjających warunkach środowiskowych (np. susza, zalanie, zasolenie, obecność metali ciężkich) rośliny produkują zwiększone ilości etylenu, który hamuje ich wzrost. Z kolei niektóre pożyteczne mikroorganizmy syntetyzują związki, które obniżają poziom etylenu w roślinach.

Komentarze