Fundusz o wartości odpowiadającej (w przeliczeniu) około 91 mln euro ma pomóc Danii stać się jednym z wiodących producentów żywności pochodzenia roślinnego. Władze chcą zachęcać rolników do rozszerzania produkcji takich roślin.
Mocny sygnał dla rolników
Firmy otrzymują zachęty do zwiększania asortymentu żywności bezmięsnej. Rząd przedstawił odpowiedni projekt ustawy w styczniu. Minister rolnictwa Jacob Jense powiedział, że potrzeba więcej rolników, którzy przestawią się na produkcję roślinną i więcej firm, które skupią się na żywności bezmięsnej. Dzięki funduszowi wszystkie partie w parlamencie wysłały mocny sygnał rolnikom i przemysłowi spożywczemu.
Fundusz pomoże przyspieszyć rozwój. Nie ma wątpliwości, że musimy mieć jeszcze większy wybór żywności pochodzenia roślinnego, z korzyścią dla klimatu i konsumentów"- podkreślił minister.
Zielona transformacja
Rozwój produkcji roślinnej wpisuje się w przedstawiony w 2021 roku plan zielonej transformacji rolnictwa. Według ministerstwa rolnictwa w Danii istnieje duży wybór żywności pochodzenia roślinnego. Nie znajduje to jednak odzwierciedlenia w nawykach żywieniowych konsumentów, chociaż żywność pochodzenia roślinnego ma pozytywny wpływ na klimat, zrównoważony rozwój i, co nie mniej ważne, na odżywianie.
Organizacja patronacka przemysłu rolno-spożywczego (L&F) ocenia sytuację dużo bardziej pozytywnie. Dopiero niedawno, powołując się na aktualne badanie rynku, poinformowała, że bezmięsne dania gotowe i roślinne zamienniki mięsa cieszą się rosnącą popularnością wśród konsumentów. Od 2018 roku sprzedaż roślinnych substytutów mięsa wzrosła w Danii ponad czterokrotnie. W tym samym okresie podwoiła się też sprzedaż gotowych dań bezmięsnych.
Komentarze