Ministerstwo Rolnictwa w Kopenhadze wspiera projekt kwotą około 1,9 miliona euro. Grupa DLG inwestuje kolejne 2,8 miliona euro wraz z Arla Foods, Danaeg i Biotest ApS. W przyszłości w biorafinerii będą również produkowane surowce stosowane w żywieniu ludzi.

Biorafineria będzie początkowo produkować około 4000 ton białka rocznie. Ma to zastąpić konwencjonalną paszę białkową w chowie kurczaków i bydła. Ponadto wyprodukowane zostanie około 25 000 ton surowego substratu bogatego w włókna surowe, który może być odpowiedni, jako pasza dla przeżuwaczy. Według szefów projektu na realizację budowy biorafinerii potrzeba areału około 2000 ha traw, koniczyny i mieszanki lucerny.

Zaangażowane firmy nie podały jeszcze miejsca budowy rafinerii. Podczas jego wyboru szczególna uwaga będzie zwrócona na ochronę wód gruntowych. Ponadto surowce mają być produkowane w całości zgodnie z kryteriami ekologicznymi, tj. bez nawozów mineralnych i chemicznej ochrony upraw.
Według duńskiego ministra rolnictwa, dzięki powstaniu rafinerii import soi może zostać całkowicie lub częściowo zastąpiony, dzięki czemu Dania przyczyni się do ochrony cennych obszarów naturalnych w krajach pochodzenia i wzmocni regionalne łańcuchy wartości.