Zaletą tej rośliny są również małe wymagania względem uprawy. W intensywnej produkcji wymaga jednak gleb żyznych, średnio wilgotnych o obojętnym odczynie (bogatych w wapń). Największe zapotrzebowanie bzu na wodę jest podczas zawiązywania i dojrzewania owoców. Plon wówczas jest duży, owoce nie opadają i są bardziej soczyste.
Silnie owocujące krzewy posiadają tak dużo owoców, że pędy uginają się pod ich ciężarem. Krzewy wymagają zatem dużej rozstawy, tzn. ok. 4 m w rzędzie oraz ok. 4 w międzyrzędziach. Aby poprawić owocowanie oraz ułatwić zbiór, należy wykonać silne cięcie prześwietlające. Najdorodniejsze owoce tworzą się na pędach tegorocznych.
Bez i jego odmiany rozmnaża się przez sadzonki zielne, które powinny posiadać od 5-6 pąków. W okres owocowania krzewy wchodzą po 3-4 latach uprawy. Na jednym miejscu mogą rosnąć nawet 15 lat. Średni plon z hektara może wynosić 15-20 ton, a zbiór owoców prowadzi się ręcznie (ciecie sekatorem) lub kombajnem przeznaczonym do zbioru aronii. Surowiec jest popularny zarówno w kraju jak i w krajach Europy Zachodniej.
Do uprawy towarowej poleca się specjalnie wyselekcjonowane, szlachetne odmiany ('Alleso', 'Korsor' 'Samyl', 'Sampo'), które odznaczają się dorodnymi owocami, obficie i równomiernie plonują oraz odznaczają się słabą siłą wzrostu.
Odmiany ozdobne posiadają dekoracyjne liście np: 'Laciniata' (zielone, silnie powcinane), 'Aurea' (żółte), 'Black Beauty' (bordowe liście i różowe kwiaty), 'Variegata' (biało obrzeżone), 'Pulverulenta' (biało nakrapiane), 'Madonna' (żółto-zielone).