PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Czerwona… jak papryka

Czerwona… jak papryka

Warunki klimatyczne Polski nie do końca sprzyjają wybarwianiu się owoców papryki. Biorąc pod uwagę zagraniczną konkurencję (Meksyk, Chiny, Hiszpania), na obecną chwilę dość problematycznym zjawiskiem dla polskiego producenta jest uzyskanie intensywnego, jednolitego koloru owocu.



Największym producentem papryki słodkiej w Polsce jest region radomski. Pod uprawę tego warzywa zagospodarowane jest blisko 500 ha gruntów. Obszar produkcji obejmuje 400 ha uprawy w tunelach nieogrzewanych i 100 ha uprawy polowej.

Od tego roku producenci warzyw muszą liczyć się z przestrzeganiem regulacji prawnych dotyczących ogólnych zasad Integrowanej Ochrony Roślin. Jest to dla polskich producentów papryki problematyczne, ze względu na stosowanie przez nich środków chemicznych, które przyspieszają wybarwianie się owoców. Rozwiązaniem mogą być dostępne już na rynku preparaty, które w swoim składzie zawierają naturalny ekstrakt z wodorostów wzbogacony o składniki mineralne. Związki organiczne, które występują w algach morskich regulują procesy fizjologiczne w roślinie oraz dodatkowo wspomagają jej układ odpornościowy podczas stresów abiotycznych (m.in. przymrozki wiosenne, susza).

Z wodorostów w procesie mineralizacji uzyskuje się naturalne związki organiczne, które są z łatwością przyswajalne przez roślinę i wbudowywane w tkanki. Analizy biochemiczne potwierdzają, że czynnymi składnikami występującymi w ekstraktach z glonów, które wpływają na przyspieszenie dojrzewania owoców, zwiększenie produkcji suchej masy oraz wzmocnienie odporności roślin są: hormony roślinne, aminokwasy i polisacharydy.

Preparaty wzbogacone dodatkowo w mikro- i makroelementy powodują szybsze dojrzewania owoców i tym samym uzyskanie intensywniejszego koloru. Powodem takiego stanu jest zwiększona synteza barwników w owocach odpowiedzialnych za kolor skórki. Stosowanie preparatów zawierających ekstrakt z wodorostów nie zwiększa zawartości szczawianów w owocach. Zaobserwowano również, że preparaty hamują rozwój suchej zgnilizny wierzchołkowej, choroby będącej objawem niedoboru wapnia w roślinie. Owoce posiadają intensywny smak i zapach, a miąższ jest kruchy, gruby i soczysty.

Skuteczność działania preparatów z alg morskich zależy od terminu ich zastosowania. W swoim składzie zawierają naturalne biostymulatory, które są aktywne pod wpływem światła. Zatem preparaty takie muszą być stosowane za dnia, najlepiej przed południem kiedy to liście papryki nie są wilgotne, a roślina intensywnie fotosyntetyzuje.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.216.79.60
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
GŁÓWNY PARTNER SERWISUpartner serwisu

PARTNER SERWISU
  • partner serwisu

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.