PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Dzisiaj obchodźmy Światowy dzień nasion strączkowych

Dzisiaj obchodźmy Światowy dzień nasion strączkowych Światowy dzień suchych nasion strączkowych; Fot. shutterstock

Autor: Katarzyna Szulc

Dodano: 10-02-2020 08:12

Tagi:

Suche nasiona roślin strączkowych są bogate w wartości odżywcze takie jak: białko, żelazo, cynk, błonnik pokarmowy, minerały i witamina B. Są również niskotłuszczowe, nie zawierają cholesterolu i glutenu oraz mają niski indeks glikemiczny.



Soczewica, fasola, groch, ciecierzyca są ważnym źródłem białka roślinnego i aminokwasów. Stanowią podstawę zdrowej diety i mają znaczenie zarówno dla zdrowia ludzi, jak i zwierząt. Pomagają w walce z otyłością i chorobami chronicznymi takimi jak: cukrzyca, choroby wieńcowe, a nawet nowotwory.

Suche nasiona roślin strączkowych mają również wpływ na światową gospodarkę. Są one powszechnie produkowane i spożywane w krajach rozwijających się. Mogę być uprawiane dla własnego spożycia lub w celach handlowych. Eksperci przewidują, że w przyszłości handel nasionami roślin strączkowych będzie wzrastać. Jednak produkcja nie będzie nadążać za popytem. Stały wzrost liczby ludności w krajach rozwijających się spowoduję, że będą one musiały polegać na imporcie tych nasion.

Z okazji światowego dnia suchych nasion strączkowych przytaczamy kilka informacji o strączkowych:

  • suche nasiona roślin strączkowych były już uprawiane w VIII-VII wieku p.n.e. Przez całe wieki człowiek żywił się głównie nasionami roślin strączkowych. Nasiona roślin strączkowych stanowią główny składnik wielu narodowych i regionalnych dań (pieczona fasola, chili, daal, falafel);
  • suche nasiona roślin strączkowych mogę być przechowywane przez wiele miesięcy bez utraty wartości odżywczych;
  • suche nasiona roślin strączkowych stanowią wysokogatunkową paszę dla zwierząt;
  • największym producentem roślin strączkowych są Indie, które wytwarzają 25 proc. światowej produkcji suchych nasion tych roślin. Większość społeczeństwa indyjskiego to wegetarianie opierający swoją dietę na bogatych we właściwości odżywcze nasionach roślin strączkowych;
  • głównymi eksporterami suchych nasion roślin strączkowych są: Kanada, Australia, Myanmar, Stany Zjednoczone Ameryki i Chiny, natomiast największym na świecie importerem tych nasion są Indie;
  • rośliny strączkowe przyczyniają się do wzbogacenia rolniczej bioróżnorodności z pożytkiem dla zwierząt i owadów;
  • rośliny strączkowe posiadają właściwości wiążące azot, co przyczynia się do zwiększenia żyzności gleby. Wspierają one zrównoważone rolnictwo, a zdolności adaptacyjne przyczyniają się do łagodzenia zmian klimatycznych;
  • niektóre gatunki rośliny strączkowe (np Cajanus cajan) mogą rosnąć w środowisku półsuchym, gdzie uprawa innych roślin jest niemożliwa. Obecnie naukowcy pracują nad wyhodowaniem rośliny strączkowej, która będzie mogła rosnąć w środowisku, w którym panuje wysoka temperatura. Eksperci do spraw zmian klimatycznych podkreślają, że w nadchodzących dekadach to właśnie wysoka temperatura będzie stanowiła główne zagrożenie dla życia na Ziemi.


Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.223.3.101
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
PARTNERZY SERWISU
  • partner serwisu
  • partner serwisu
  • partner serwisu

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.