Soczewica, fasola, groch, ciecierzyca są ważnym źródłem białka roślinnego i aminokwasów. Stanowią podstawę zdrowej diety i mają znaczenie zarówno dla zdrowia ludzi, jak i zwierząt. Pomagają w walce z otyłością i chorobami chronicznymi takimi jak: cukrzyca, choroby wieńcowe, a nawet nowotwory.

Suche nasiona roślin strączkowych mają również wpływ na światową gospodarkę. Są one powszechnie produkowane i spożywane w krajach rozwijających się. Mogę być uprawiane dla własnego spożycia lub w celach handlowych. Eksperci przewidują, że w przyszłości handel nasionami roślin strączkowych będzie wzrastać. Jednak produkcja nie będzie nadążać za popytem. Stały wzrost liczby ludności w krajach rozwijających się spowoduję, że będą one musiały polegać na imporcie tych nasion.

Z okazji światowego dnia suchych nasion strączkowych przytaczamy kilka informacji o strączkowych:

  • suche nasiona roślin strączkowych były już uprawiane w VIII-VII wieku p.n.e. Przez całe wieki człowiek żywił się głównie nasionami roślin strączkowych. Nasiona roślin strączkowych stanowią główny składnik wielu narodowych i regionalnych dań (pieczona fasola, chili, daal, falafel);
  • suche nasiona roślin strączkowych mogę być przechowywane przez wiele miesięcy bez utraty wartości odżywczych;
  • suche nasiona roślin strączkowych stanowią wysokogatunkową paszę dla zwierząt;
  • największym producentem roślin strączkowych są Indie, które wytwarzają 25 proc. światowej produkcji suchych nasion tych roślin. Większość społeczeństwa indyjskiego to wegetarianie opierający swoją dietę na bogatych we właściwości odżywcze nasionach roślin strączkowych;
  • głównymi eksporterami suchych nasion roślin strączkowych są: Kanada, Australia, Myanmar, Stany Zjednoczone Ameryki i Chiny, natomiast największym na świecie importerem tych nasion są Indie;
  • rośliny strączkowe przyczyniają się do wzbogacenia rolniczej bioróżnorodności z pożytkiem dla zwierząt i owadów;
  • rośliny strączkowe posiadają właściwości wiążące azot, co przyczynia się do zwiększenia żyzności gleby. Wspierają one zrównoważone rolnictwo, a zdolności adaptacyjne przyczyniają się do łagodzenia zmian klimatycznych;
  • niektóre gatunki rośliny strączkowe (np Cajanus cajan) mogą rosnąć w środowisku półsuchym, gdzie uprawa innych roślin jest niemożliwa. Obecnie naukowcy pracują nad wyhodowaniem rośliny strączkowej, która będzie mogła rosnąć w środowisku, w którym panuje wysoka temperatura. Eksperci do spraw zmian klimatycznych podkreślają, że w nadchodzących dekadach to właśnie wysoka temperatura będzie stanowiła główne zagrożenie dla życia na Ziemi.