Jak poinformowała w swoim grudniowym raporcie bieżącym dotyczącym sytuacji rynkowej firma Conab, od kwietnia do listopada 2020 roku włącznie wyeksportowano 23,08 mln ton cukru. To o 79,2 proc. więcej niż w analogicznym okresie poprzedniego roku.

Oznacza to, że całkowita eksport cukru w sezonach 2019/2020 i 2018/2019 został już przekroczony. Najważniejszym zagranicznym odbiorcą w ostatnim czasie były Chiny z udziałem w sprzedaży na poziomie 17,2 proc., następnie Indie z 6,9 proc., Bangladesz z 6,6 proc. oraz Algieria i Indonezja po 6,3% proc. Eksperci z Brasilii zakładają, że nowy rekord eksportu cukru zostanie ustanowiony pod koniec bieżącego sezonu w marcu 2021 roku.

Poprzednią rekordową ilość eksportowanego cukru 28,29 mln ton osiągnięto w sezonie 2016/2017. Oczekiwanie nowego rekordu opiera się przede wszystkim na obecnie atrakcyjnych cenach cukru na rynku światowym. Ponadto sprzedaż na początku sezonu znacznie wzrosła w odpowiedzi na niski kurs brazylijskiego reala do dolara.

Conab przewiduje, że ceny cukru i kurs walutowy będą nadal stymulować brazylijski eksport w pozostałych miesiącach sezonu 2020/2021. Ceny cukru na rynku światowym wykazują wyraźną tendencję wzrostową od końca kwietnia 2020 r.