Gryka należy do rodziny rdestowatych, ale w rolnictwie zaliczana jest do roślin zbożowych ze względu na podobną agrotechnikę i skład czy kierunek wykorzystania uzyskanego plonu. Słynie z niewielkich wymagań pokarmowych. Oczywiście, im lepsze warunki, tym wyższy plon, ale gatunek ten jest w stanie poradzić sobie zarówno na słabych glebach, jak i przy ograniczonym nawożeniu. Jest przy tym cenną rośliną miododajną, a także pozostawia po sobie dobre stanowisko. Dodatkowy atut to niezwykle krótki okres wegetacji pozwalający w niektórych latach na zebranie w jednym sezonie dwóch plonów z tego samego stanowiska.
Zalety gryki
Gryka, jak wspomniano wyżej, sprawdza się w warunkach ograniczonego nawożenia, a także na słabszych glebach czy po likwidacji ugorów lub nieużytków. Ponadto często nie jest konieczne stosowanie środków ochrony roślin. Będąc cenną rośliną miododajną, pozwala na uzyskanie miodu w ilości nawet 200 kg/ha. Dużym plusem jest też krótki okres wegetacji wynoszący od 60 do 100 dni. Co za tym idzie, możliwy jest siew gryki tuż po zbiorze np. jęczmienia ozimego i zebranie jej jeszcze w tym samym sezonie (...).
Komentarze