W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 3 partie. Nie stwierdzono nieprawidłowości. Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 23 partiach. Z uwagi na zaniżoną zawartość alkoholu zakwestionowano 1 partię wina.

Gorzej wypadała kontrola oznakowania. Sprawdzono je w 50 partiach wina, z czego w 27 stwierdzono nieprawidłowości (54,0 proc.). Dotyczyły one m.in.: braku wskazania miejsca wytworzenia, kategorii produktu i warunków przechowywania. Na niektórych etykietach brakowało informacji o podmiocie butelkującym lub były one podane w nieprawidłowy sposób.

W ewidencji KOWR na 2019/2020 r. wpisanych jest 295 podmiotów wytwarzających wino. W 2018/2019 produkcja wina w Polsce osiągnęła poziom ponad 12 tys. hl., głównie wytwarzane są białe wina (ponad 7,7 tys. hl). Winorośl uprawia się na obszarze ok. 460 ha.