W uprawie warzyw powinno się stosować płodozmian. Rośliny uprawiane w danym miejscu pozostawiają substancje w glebie, które hamują kiełkowanie chwastów (gorczyca biała), ograniczają występowanie agrofagów (rzepak ozimy, gorczyca biała), a dodatkowo jako nawóz zielony wzbogacają glebę w składniki odżywcze. Uprawa współrzędna polega na dobraniu takich roślin, które nie będą dla siebie dużą konkurencja, a dodatkowo nawzajem będą sobie „pomagać".

Miedzy warzywami korzeniowymi lub kapustnymi rośliny ozdobne, takie jak aksamitki czy nagietki, będą naturalnymi pułapkami dla nicieni. Korzenie tych roślin wabią szkodniki, które nie mając odpowiednich warunków do rozwoju giną. Lawenda i wrotycz odstraszają mrówki, a nasturcja ślimaki. Nasturcje są uważane jako rośliny pułapkowe dla mszyc. Posadzone pod jabłoniami zasiedlane są przez bawełnicę korówkę, którą łatwiej jest wówczas zwalczać. Aksamitka oraz korona cesarska (szachownica) lub czosnek niedźwiedzi skutecznie odstraszają nornice.

Wśród warzyw czosnek odstrasza wiele szkodników i hamuje rozwój szarej pleśni na truskawkach oraz mączniaka prawdziwego na różach. Uprawa współrzędna marchwi i cebuli obopólnie działa odstraszająco. Zapach wydzielany przez korzenie marchwi odstrasza śmietkę cebulankę i wciornastki, a zapach cebuli połyśnicę marchwiankę. Bielinka kapustnika odstrasza zapach selera i pomidorów.

Uprawa ziół ma bardzo korzystny wpływ na plonowanie, a nawet walory smakowe warzyw. Posadzone między pomidorami ogóreczniki zwabiają pszczoły, które dodatkowo oblatują kwiaty pomidorów. Na polu gdzie występowała kiła kapuściana warto posadzić miętę. Cząber ogrodowy przyczynia się do odstraszania mszycy burakowej i zwiększa plon fasoli. Szałwia lekarska, mięta i tymianek skutecznie odstraszają rolnice, bielinka kapustnika oraz wpływają na delikatniejszy smak kapusty i marchwi. Szkodniki marchwi są odstraszane przez wydzielający się zapach majeranku.

Preparaty biologiczne (napary, wyciągi, gnojówki) wykonane z takich pospolitych chwastów jak pokrzywa, skrzyp, oprócz zwalczania chorób grzybowych i szkodników, przyśpieszają plony, wzmacniają odporność warzyw oraz przyspieszają tworzenie próchnicy w glebie. Wyłożone między roślinami ziele bylicy piołunu lub wrotyczu odstraszają pchełki, bielinki i ślimaki.