PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Liderzy praktyk rolnictwa regeneratywnego. Wizytówki gospodarstw

Liderzy praktyk rolnictwa regeneratywnego. Wizytówki gospodarstw
Ruszył projekt “Regeneratywa rewolucja w rolnictwie”, fot. CDR

Autor:

Dodano:

Tagi:

Regeneratywna rewolucja w rolnictwie to europejska inicjatywa będąca szansą dla rozwoju i zdobycia wiedzy w zakresie innowacyjnego podejścia do rolnictwa i produkowanej żywności. Ale przede wszystkim dla środowiska naturalnego, przywracając jego właściwy stan. Poznajmy liderów tych praktyk.



Co to jest rolnictwo regeneratywne?

Rolnictwo regeneratywne to połączenie m.in. rolnictwa integrowanego, ekologicznego i precyzyjnego. Jednym słowem, to wszystko, co pozwala na odtworzenie cykli natury, poprawy żyzności gleb i stanu wód, a także zwiększenie bioróżnorodności w całym gospodarstwie. Bo z naturą trzeba umieć żyć w zgodzie i rozsądnie z niej korzystać.

Ruszył projekt “Regeneratywa rewolucja w rolnictwie”

EIT Food CLC North-East – Europejski Instytut Innowacji i Technologii wraz
z Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu, realizują projekt “Regeneratywna rewolucja w rolnictwie”. Głównym jego celem jest wsparcie grupy liderów oraz promocja praktyk rolnictwa regeneratywnego w Polsce. Dzieje się to poprzez przeszkolenie w zakresie wdrażania praktyk agrotechnicznych, wymiany wiedzy i zdobycia umiejętności z zakresu rolnictwa regeneratywnego, tj. m.in. technik wykonywania zabiegów agrotechnicznych, które mają na celu odtworzenie i utrzymanie potencjału plonotwórczego gleby, zwiększenie bioróżnorodności oraz rozwój zdrowia gleby.

Pierwszym etapem projektu była rekrutacja uczestników do udziału w projekcie

Do uczestnictwa w projekcie zgłosiło się 93 rolników z całej Polski, a zakwalifikowanych do kolejnego etapu zostało 36 rolników. Kolejnym etapem były warsztaty zorganizowane w Zakładzie Doświadczalnym Instytutu Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach. Udział w warsztatach wzięło 30 rolników z całej Polski.

Spośród niemal setki zainteresowanych z całej Polski, wybrano sześciu rolników, którzy umocnią bądź przekształcą, swoje gospodarstwo tworząc dla niego plan rozwoju. Będą oni też uczestniczyć tym samym w odtworzeniu i utrzymaniu potencjału plonotwórczego gleby.

Poznaj sylwetki i gospodarstwa uczestników projektu „Regeneratywna rewolucja w rolnictwie”

 

Nazwa gospodarstwa: Naturalne siedlisko
Właściciele: Anna i Piotr Panter
Profil działalności: mieszany
Powierzchnia gospodarstwa: 3 ha

Gospodarstwo znajduje się w województwie kujawsko-pomorskim i jest prowadzone od 2020 roku. Jego głównym założeniem jest zachowanie bioróżnorodności oraz równowagi między zaspokojeniem potrzeb właścicieli, a potrzebami zwierząt i roślin. Gospodaruje się w nim głównie na pastwiskach i terenach mocno zadrzewionych. Uprawiane są w nim organiczne warzywa oraz zboża, wykorzystywane we własnym gospodarstwie. Hodowane zwierzęta to: owce mleczne, króliki, gęsi, kaczki, kury i przepiórki.

W gospodarstwie dużą uwagę przykłada się do używania nie chemicznych środków ochrony roślin. Odbudowywanie próchnicy w glebie odbywa się poprzez ograniczenie jej uprawy oraz wprowadzenie naturalnej bioróżnorodności, która w swym cyklu zawiera jak najwięcej roślin
i zwierząt. W celu ochrony zasobów wodnych, w gospodarstwie zbierana jest woda deszczowa, która jest wykorzystana do podlewania roślin.

 

Nazwa gospodarstwa: Gospodarstwo rodzinne Kwiatek
Właściciele: Krzysztof Kwiatek
Profil działalności: roślinny
Powierzchnia gospodarstwa: 5,5 ha

Gospodarstwo Pana Krzysztofa znajduję się w województwie podkarpackim. Prowadzone jest od pięciu pokoleń. Główną jego koncepcją jest ograniczenie orki oraz maksymalizacja różnorodności biologicznej. Gospodaruje się w nim głównie na gruntach rolnych na których uprawiane są drzewa, krzewy, rośliny miododajne, m.in. kwiaty aksamitki, gryka oraz jęczmień ozimy jako poplon. Wykształcenie właściciela (zielarstwo i towaroznawstwo zielarskie) ukierunkowało rozwój gospodarstwa na uprawy ziół oraz grzybów jadalnych i leczniczych.

Z owoców i ziół wytwarzane są przetwory ziołowe tj. octy owocowo-ziołowe oraz syropy ziołowe. Gospodarstwo w roku 2016 rozpoczęło proces certyfikacji ekologicznej. Właściciel nie stosuje nawozów syntetycznych oraz ograniczył koszenie trawy. Na okres spoczynku zimowego zostawiane są rośliny okrywowe.

 

Nazwa gospodarstwa: Gospodarstwo rodzinne Dłużniewski
Właściciele: Arkadiusz Dłużniewski
Profil działalności: mieszany
Powierzchnia gospodarstwa: 16 ha

Gospodarstwo rodzinne znajduję się w województwie mazowieckim i prowadzone jest w systemie ekologicznym od 2014 r. Dla jego właściciela najistotniejsze jest zwiększenie bioróżnorodności oraz bazy pożytkowej dla zapylaczy. Istotna jest ochrona zapylaczy oraz produkowanie zdrowej żywności z wykorzystaniem naturalnych zasobów. W niedalekiej przyszłości planuje on wykorzystać nawozy naturalne i odpady drzewne do produkcji energii.

Gospodarstwo jest prowadzone w systemie bezorkowym. Uprawiane są m.in. mieszanki pastwiskowe, rośliny miododajne, truskawki oraz ziemniaki. Rolnik wysiewa łąki kwietne i utrzymuje uprawy okrywowe na zimę. Hoduje bydło mięsne w systemie bezuwięziowym.

 

Nazwa gospodarstwa: Lubuskie Angusowo
Właściciele: Karina Jakiel i Tomasz Jakiel
Profil działalności: hodowla zwierząt i odbudowa profilu glebowego
Powierzchnia gospodarstwa: 18 ha

Gospodarstwo znajduje się w województwie Lubuskim. Państwo Jakiel prowadzą hodowlę zarodową bydła mięsnego rasy angus czerwony. Uzupełnieniem jest stado kóz mlecznych, poza tym utrzymywany jest też drób w mobilnych kurnikach tzw. “chicken tractorach” oraz stado świń rasy Mangalica.

Jednym z wielu działań pro-środowiskowych, jakie państwo Jakiel prowadzą w swoim gospodarstwie, jest wypas bydła w ścisłym holistycznym systemie kwaterowym w czasie sezonu wegetacyjnego. Kwaterowy wypas przez 12 godzin dziennie umożliwia zwierzętom migrację w cyklu bardzo zbliżonym do natury, zwiększając materię organiczną w glebie, sekwestrację węgla oraz zwiększając jej pojemność wodną. Zimową porą bydło wypasane jest w stylu „bale grazing”, gdzie zwierzęta posiadają dostęp do bel siana i słomy na otwartej przestrzeni. Pozwala to na równomierną dystrybucję odchodów oraz resztek pokarmu, będących naturalnym nawozem dla runi pastwiska obfitującej  w koniczynę i wartościowe rośliny zielne. Dodatkowo, aby zwiększyć bioróżnorodność  po sezonie zimowym, wsiewane są jednoroczne rośliny biodynamiczne w mieszance, w której jest minimum 15 różnych gatunków roślin. Ścisły holistyczny wypas przeżuwaczy oraz drobiu ma wpływ na poprawę gleby i przyczynia się do wzrostu bioróżnorodności pastwiskowej.

 

Nazwa gospodarstwa: Gospodarstwo rodzinne Grzesińskich
Właściciele: Natalia Grzesińska
Profil działalności: profil roślinny
Powierzchnia gospodarstwa: 50 ha

Gospodarstwo znajduje się w województwie Lubelskim. Pani Natalia prowadzi gospodarstwo wraz z rodzicami pielęgnując rodzinne tradycje związane z uprawą ziemi sięgającą czasów pradziadków. Właścicielka uprawia na swoich terenach pszenicę ozimą, rzepak ozimy, buraki cukrowe, fasolę wielokwiatową, groch siewny i kukurydzę z przeznaczeniem na ziarno oraz ekstensywnie użytkuje ok. 10 ha TUZ-ów na obszarach Natura 2000.

Gospodarstwo realizuje zobowiązania rolno-środowiskowo-klimatyczne pakietu rolnictwo zrównoważone. Grzesińska stosuje płodozmian złożony z trzech grup upraw, wysiewa międzyplony ścierniskowe i ozime, przyoruje słomę, co wpływa na poprawę zdrowotności gleby. Nawożenie mineralne oparte jest o cykliczne wyniki analiz chemicznych gleb. Trwałe użytki zielone użytkuje ekstensywnie z uwzględnieniem wszelkich wymagań dotyczących ochrony cennych siedlisk oraz zagrożonych gatunków ptaków znajdujących się na obszarze gospodarstwa.

 

Nazwa gospodarstwa: Gospodarstwo rodzinne Dybiec
Właściciele: Aleksander Dybiec i Agnieszka Dybiec
Profil działalności: profil roślinny
Powierzchnia gospodarstwa: 110 ha

Gospodarstwo zlokalizowane jest w województwie mazowieckim. Ideą jego prowadzenia jest optymalizacja wykorzystania środków produkcji, ograniczenie orki, maksymalizacja różnorodności biologicznej. Właściciele uprawia kukurydzę, rzepak ozimy, pszenżyto i jęczmień ozimy. Dodatkowo pan Aleksander prowadzi produkcję materiału siewnego poplonowego tj. rzodkwi oleistej czy facelii.

Do działań pro-środowiskowych jakie Państwo Dybiec stosują w gospodarstwie zaliczyć możemy międzyplony i poplony ścierniskowe, a przede wszystkim uprawę bezorkową. W najbliższej przyszłości w gospodarstwie planowane jest wprowadzenie siewu pasowego,
a także system roślin okrywowych.

“Regeneratywna rewolucja w rolnictwie” to projekt wspierany przez EIT Food. EIT Food to wiodąca europejska inicjatywa w zakresie innowacji w dziedzinie żywności, której celem jest uczynienie systemu żywności bardziej zrównoważonym, zdrowym i godnym zaufania.

EIT Food to część Europejskiego Instytutu Innowacji i Technologii (EIT) - niezależnego organu Unii Europejskiej utworzonego w 2008 roku i składającego się z kluczowych graczy branżowych (ponad 90 organizacji partnerskich i ponad 50 start-up’ów z 16 państw członkowskich UE). Celem EIT Food jest stworzenie i promowanie w całej Europie środowiska sprzyjającego innowacyjności i przedsiębiorczości.

W Warszawie powstał jeden z pięciu regionalnych oddziałów EIT Food tzw. Centrum Kolokacji (Co-Location Centre – CLC). Obejmuje ono region Europy Środkowo-Wschodniej oraz kraje nordyckie.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (3)

  • Dariusz 2021-11-02 21:40:07
    Ceny nawozów skłaniają do stosowania zdrowych praktyk jeżeli jeszcze ktoś ma hodowlę to spoko a jak nie to słoma i ProBioEmy.
  • nie zorientowany 2021-10-29 08:22:09
    jak wszędzie było regeneratywne to się to nazywało zacofanie i pokazywano polskiemu zacofanemu chłopu wożącemu gnój w pole postępowego Francuza ,Niemca itd,,, sypiącego nawóz setkami kilogramów, idiot-eksperci mówią że to postępowe to zacofanie a gnój i zmianowanie to postęp ,wystarczyło 30 lat postępu ,jak zaczynałem przyorywać słomę to się pukali w głowę,dzisiaj przestali robią to samo
    • Magda 2021-12-02 12:45:49
      Dużo w tym prawdy. Odwróciliśmy sie od Natury i ponosimy tego konsekwencje, ale jedyny sposób, żeby ponownie jasno patrzeć w przyszłość to porzucenie tego całego żalu, (często uzasadnionego) poczucia krzywdy, tych "idiotow", "zacofanych", "Francuzów", "Polaków" i podanie sobie nawzajem ręki (któż z nas nie popełniał w życiu błędów?). Wspieraniu się nawzajem w duchu serdeczności na drodze powrotnej do życia w bliskości z Naturą czego sobie i wszystkim serdecznie życzę :) Pańskie doświadczenie może uczynić Pana liderem i mentorem dla wielu innych na tej drodze. Pozdrawiam serdecznie :)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.212.120.195
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
PARTNERZY SERWISU
  • partner serwisu
  • partner serwisu

    KONTAKT24

    Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

    DODAJ PLIKI

    Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

    Drogi Użytkowniku!

    W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

    Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

    Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

    Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

    Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

    W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

    Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

    Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.