Sprawdź ogłoszenia gieldarolna.pl
Musztardowiec, właściwie gorczyca sarepska, kapusta sitowata (Brassica juncea) jest znaną od wieków rośliną, z nasion której produkowana jest znana nam wszystkim musztarda. W krajach azjatyckich warzywo to nabrało większego znaczenia. Na dalekim Wschodzie powstały odmiany, które charakteryzują się ozdobnymi, ale jadalnymi liśćmi. W ten sposób wyodrębniono spośród gatunków grupę integlifolia i alboglabra.
Musztardowiec obok swojej krewniaczki mizuny/mibuny, o której już pisaliśmy, stają się coraz bardziej popularne na Zachodzie. W Polsce te warzywa liściowe nadal są mało znane, choć ich nasiona dostępne są już w sprzedaży. Spożywane są także kiełki tej rośliny. Czy Polacy polubią nowe orientalne warzywa liściowe?
Występują odmiany o liściach fioletowych ('Red Giant', 'Miike Giant'), formy o postrzępionych lub całobrzegich dużych i gładkich liściach oraz o grubych pędach, np. 'Kailaan'. Cechą charakterystyczną rośliny jest jej pikantny, wyrazisty smak.
Liście jak i pędy nadają się do bezpośredniego spożycia jak również formie duszonej, pieczonej lub sosów/past (pesto) w kuchni orientalnej. Liście musztardowca mogą być z powodzeniem składnikiem mieszanek warzyw liściowych, nadając im orientalny smak.
Musztardowca można kupić także w Polsce, głównie w sklepach oferujących zioła lub ze zdrową żywnością. Liście rośliny zawierają duże ilości kwasu foliowego, mikroelementów jak również są bogatym źródłem prozdrowotnego sulforafanu, składnika typowego dla roślin kapustnych i rzepowatych.
Musztardowiec jest warzywem łatwym w uprawie i o krótkim okresie wegetacji (3 tyg.). Nasiona można wysiewać jako plon główny, poplon lub prowadzić uprawę całoroczną w tunelach foliowych. Roślina pochodzi z klimatu chłodnego, a niższe temperatury poprawiają jakość smakową liści. Ma niewielkie wymagania i może rosnąć na każdej glebie, o ile zapewnimy jej regularne nawadnianie i słoneczne stanowisko.
Komentarze