Niemieccy winiarze spodziewają się, że produkcja wina wzrośnie w tym roku o 6,4 proc. w porównaniu z poprzednim rokiem.

Jak podał niemiecki urząd statystyczny (Destatis) na podstawie wstępnych szacunków, w tym roku spodziewana jest produkcja 8,86 miliona hektolitrów wina. Dla porównania: w 2019 r. było to 8,32 mln hl. W porównaniu do średniej z lat 2014-2019, wielkość zbiorów w tym roku ma być o 0,4 proc. niższa.

Ponad połowa (55 proc.) całej niemieckiej produkcji pochodzi z dwóch dużych regionów winiarskich Rheinhessen i Pfalz. Kolejny region (24 proc.) znajduje się w Badenii-Wirtembergii. Pozostałe 21 proc. produkcji jest rozmieszczonych na pozostałych dziewięciu obszarach upraw. Zmiany w porównaniu z rokiem 2019 są bardzo różne w poszczególnych regionach winiarskich.

Z całkowitego zbioru winogron w 2020 r. 66 proc. przeznaczone będzie na produkcję wina białego, a 34 proc. wina czerwonego. W szczególności na obszarach upraw Mozeli (90 proc.), Rheingau (86 proc.) i środkowego Renu (84 proc.) prawie wyłącznie produkowane jest białe wino.

Oczekuje się, że zbiory winogron do produkcji Rieslinga, najpopularniejszej niemieckiej odmiany winorośli, wzrosną w tym roku o 22 proc. umożliwią produkcję 2 mln hl wina w porównaniu z rokiem poprzednim. Natomiast druga, co do wielkości odmiana winorośli białych pod względem powierzchni, Müller-Thurgau da 1,13 mln hl wina, czyli mniej o 1,9 proc. po stratach w zeszłym roku. Wśród odmian czerwonych winogron, według aktualnych szacunków, wzrośnie produkcja odmiany Pinot Noir ( produkcja wina 919 600 hl; + 6,1 proc.), a odmiany  Dornfelder spadnie (produkcja wina 818 200 hl; -6,3 proc.).

W porównaniu europejskim zbiory winogron na produkcję wina w Niemczech w ubiegłym roku stanowiły 5 proc. całkowitych zbiorów w UE (UE-27: wyprodukowano z nich 165,45 mln hektolitrów win). Większość winogron w UE zebrano we Włoszech (produkcja 51,07 mln hektolitrów win), następnie we Francji 40,27 mln hektolitrów i Hiszpanii 39,43 mln hektolitrów.