Roślina osiąga prawie metr wysokości, silnie się krzewi i wytwarza duże liście. Owoc jest wielkości papryczki chili, barwy zielonej, pokryty delikatnym meszkiem. Jej częścią jadalną są niedojrzałe owoce o charakterystycznym wydłużonym kształcie i kanciastym przekroju. Okra owocuje po około 60 dniach od wysiania. Owoce zbieramy sukcesywnie, kiedy osiągną ok. 10 cm długości.
Nasiona okry wysiewamy w ciepłym inspekcie w kwietniu. Minimalna temperatura kiełkowania wynosi 16oC. Na miejsce stałe wysadzamy w połowie maja, kiedy miną wiosenne przymrozki. Ketmia nie znosi przesadzania. Rozstawa między roślinami powinna wynosić około 40 x 40 cm.
Owoce okry można gotować, panierować, smażyć, suszyć lub marynować w occie. Podczas gotowania owoce ketmii wydzielają śluz, dzięki temu potrawy są naturalnie zagęszczane. Roślina polecana jest dla osób mających dolegliwości z układem pokarmowym oraz łagodzi objawy choroby wrzodowej.
Komentarze