PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Czas sianokosów

Autor:

Dodano:

Tagi:

Termin koszenia łąk na siano wyznacza kłoszenie się dominujących gatunków traw w runi łąkowej. Kalendarzowo zbiór pierwszego pokosu przypada na pierwszą dekadę czerwca. Czy trawy łąkowe zawsze warto suszyć?



Zbioru pierwszego pokosu nie należy przyspieszać, ponieważ nie tylko maleje plon, ale również występuje wysokie jeszcze uwodnienie zielonki. Powoduje to przeciągnięcie w czasie suszenia. Nie należy też opóźniać zbioru. Co prawda wzrasta wówczas ilość zebranego siana, ale jego jakość jest niższa. Rośnie bowiem zawartość włókna, a spada białka.

Dobry termin

Wartość pokarmową siana zebranego z łąk skoszonych w najlepszym terminie ocenia się na 12–14 proc. białka ogólnego i 30–34 proc. włókna surowego. Dane te dotyczą siana zebranego w dobrych warunkach pogodowych. W wypadku zmoknięcia skoszonych traw na pokosach następuje znaczne obniżenie jakości. Zawartość białka ogólnego spada do 8–9 proc., ilość włókna surowego podnosi się do 36–38 proc., a wartość energetyczna siana obniża się o ponad 15 proc.

Suszenie można przyspieszyć, stosując zgniatacze pokosów zwane także kondycjonerami. Uszkadzając tkankę roślinną, zwiększają one powierzchnię parowania i tempo wysychania zielonki. Ogranicza to ryzyko negatywnego wpływu pogody (opadów) na jakość siana. Godne polecenia jest użycie kondycjonerów na intensywnych użytkach zielonych. Zbierane tam pokosy są bardzo obfite i wyjątkowo bogato ulistnione. Kłopot z dosychaniem nasila się we wrześniu przy zbiorze trzeciego pokosu traw. Dni są wówczas krótsze, a dobowe temperatury niższe. Wysychający powoli w ciągu dnia pokos ponownie chłonie wodę podczas wilgotnych nocy. Proces wysychania dodatkowo spowalnia wysoka zawartość białka, tłuszczu i cukrów obecnych w liściach traw. Związki te wiążą chemicznie spore ilości wody. Przy panujących jesienią temperaturach ubytek wody następuje wolno, przeciągając w czasie wysychanie zielonki. W tej sytuacji zbiór siana wysokiej jakości bez użycia kondycjonera pokosów jest obarczony wysokim ryzykiem.

Kiszenie

Większe gospodarstwa mające obory powyżej 15 krów dojnych zmieniły sposób konserwacji traw. Suszenie zastąpiono kiszeniem w belach po wcześniejszym podsuszeniu masy zielonej. Sposób ten polecany jest zarówno ze względów organizacyjnych, jak i żywieniowych.

Zakiszanie okazuje się mniej pracochłonne i nie stwarza wysokiego ryzyka uzyskania paszy o niskiej wartości żywieniowej ze względu na krótki okres podsuszania na pokosach. W kilogramie suchej masy kiszonki znajduje się więcej energii netto potrzebnej do produkcji mleka i przyrostu masy ciała niż w kilogramie suchej masy siana. Wyższa jest także zawartość białka strawnego, witamin i soli mineralnych. Kiszonkę z traw można podawać w ilości do 10 proc. masy ciała krowy. Co najważniejsze, wprowadzenie jej do dawki żywieniowej wpływa na wzrost opłacalności produkcji mleka.

Termin zbioru traw przeznaczonych do zakiszenia jest identyczny jak w wypadku siana. Po skoszeniu trawy powinny schnąć, aż zawartość suchej masy wzrośnie do 30–40 proc. Przy słonecznej pogodzie następuje to po upływie jednej do półtorej doby. Podsuszenie eliminuje wyciekanie soku w zakiszanej zielonce i zapobiega rozwojowi pleśni. Trudno jednak uniknąć psucia się kiszonki, gdy jest ona przechowywana w belach do maja-czerwca następnego roku, ze względu na występujące wówczas temperatury. Optymalnym rozwiązaniem staje się zakonserwowanie tylko części traw w balotach. Na okres wiosny i wczesnego lata najlepiej przygotować kiszonkę w silosie przejazdowym.

W silosie

Kiszenie w silosie to wyjątkowo efektywny sposób konserwacji traw podczas deszczowej wiosny i zbierania ich z dużego obszaru łąk. Można bowiem wówczas nie zdążyć ze zbiorem w optymalnym terminie koszenia, przez co traci się wiele na jakości paszowej. Również trawy ścięte na dużym areale tak szybko wysychają, że nie nadają się do zakiszenia, a tylko na siano. W silosie można kisić powiędniętą zielonkę łąkową lub zwozić i ugniatać wilgotną. W tym ostatnim wypadku, aby zapobiec wyciekowi soku kiszonkowego, należy na każdą tonę zielonki dodać 65 kg suchych wysłodków buraczanych lub śruty jęczmiennej. Dodatki te podwyższają zawartość suchej masy i obniżają kwasowość kiszonki. Dzięki temu krowy pobierają więcej paszy. Doświadczenia żywieniowe dowodzą także, że karmienie zakiszonymi wysłodkami buraczanymi z zielonką łąkową zwiększa wydajność mleczną krów o 1 l dziennie.

Przy zakiszaniu przydatne są preparaty zawierające wyselekcjonowane szczepy bakterii kwasu mlekowego. Stosowanie tego typu dodatku kiszonkarskiego przynosi dobre zakonserwowanie traw i zapewnia podawanie bydłu paszy o wysokich walorach żywieniowych. Wynika to z korzystniejszego składu chemicznego, niższej zawartości kwasu octowego, braku kwasu masłowego i niższej kwasowości kiszonki. Pasza taka jest wyjadana chętniej i w większej ilości, co wpływa na wyższą zawartość tłuszczu i białka w mleku.

Ważne siano 

Całkowita rezygnacja z żywienia sianem jest błędem. Jego udział w dawce żywieniowej u dorosłych przeżuwaczy wpływa korzystnie na procesy fermentacyjne w żwaczu i odczyn treści pokarmowej. Zapobiega również chorobom metabolicznym zwierząt. Siano jest też niezbędne do łagodnego przejścia z żywienia zimowego na letnie, w którego skład wchodzą zielonki. Wyjątkową rolę odgrywa w żywieniu cieląt i młodzieży. Przyspiesza bowiem rozwój żwacza, a tym samym możliwość rozpoczęcia podawania im innych pasz.

Źródło: "Farmer" 08/2008



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 75.101.211.110
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.