Do amatorskiej uprawy na zbiór jesienny polecane są trzy polskie odmiany brokułu: ‘Cezar', ‘Sebastian' i ‘Wiarus'. Dwie ostatnie tworzą róże już po 45-50 dniach od wysadzenia rozsady. ‘Cezar‘ tworzy ścisłe róże bez tendencji do wykwitania. Odmiany wielkotowarowe o dłuższym okresie wegetacyjnym takie jak: ‘Beaumont', ‘Chronos', ‘Monako' tworzą bardzo zbite, ciemnozielone róże, odporne na wykwitanie.
Orientacyjne dawki nawozów w przeliczeniu na hektar pod uprawę brokułu powinny wynosić: 40-50 kg fosforu, 150-200 kg potasu oraz 150-300 kg azotu. Nawozy fosforowe (superfosfat potrójny) i potasowe (siarczan potasu) po pół dawki wysiewamy jesienią i wiosną. Azot w dawce 100 kg czystego składnika (saletrzak lub saletra amonowa) dajemy przed rozpoczęciem uprawy, a drugą dawkę uzupełniamy pogłównie. W uprawie może występować niedobór boru i molibdenu, które prowadzi do biczykowatości i brunatnienia róż. Aby temu zapobiec należy dostarczyć boraks (około 20 kg/ha) lub superfosfat potrójny borowany. Molibden możemy dostarczyć podlewając rozsadę 0,1% roztworem molibdenianu amonowego lub sodowego.
Nasiona wysiewamy do II dekady czerwca. Rozsadę produkowaną latem należy chronić przed słońcem i regularnie nawadniać. Na 2-3 dni przed wysadzeniem rośliny podlewamy Spintorem 240 SC, który ochroni rozsadę przed śmietką kapuścianą i pchełkami. Rośliny wysadzamy od końca czerwca do II dekady lipca, w zagęszczeniu 4-5 roślin/m2 stosując rozstawę 62,5 x 40-50 cm, 67,5 x 40-50 cm lub 75 x 35-40 cm.
Nie zaleca się uprawy brokułu na miejscu, gdzie rosły inne kapustne lub występowała najgroźniejsza choroba krzyżowych - kiła kapusty. Najlepszymi przedplonami są: por, pomidory, fasola, ogórki, owies, gryka, mięta. Przedplon pozostawia glebę w dobrej kulturze, co sprzyja szybkiemu wzrostowi kalafiora oraz ogranicza zabiegi odchwaszczające.
Komentarze