- Jesteśmy na początku sezonu, nie możemy dramatyzować, pozostała część sezonu powinna być udana. Właśnie wzmaga się podaż szparaga np. w związku z uroczystościami pierwszokomunijnymi; jest duże zapotrzebowanie na szparagi średniej grubości, który nadaje się do wyrobów garmażeryjnych - dodał.
Według szacunków, powierzchnia upraw szparaga w Polsce wynosi ok. 1,5-2 tys. ha. Jest coraz więcej plantacji dużych, zanikają małe szparagarnie. Prof. Mikołaj Knaflewski z Katedry Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu ocenił, że szparag to warzywo coraz częściej obecne na polskich stołach. - Zainteresowanie szparagami bardzo wzrosło, oczywiście ono nie jest równomierne w całej Polsce. W zachodniej części kraju popyt na szparagi jest tak duży, że część producentów zrezygnowała z eksportu, bo jest w stanie sprzedać wszystko na krajowym rynku. Nadal są jednak rejony, gdzie szparag jest mniej znany - powiedział Knaflewski.
- To jest warzywo królewskie, danie celebrytów, wyróżniające się walorami dietetycznymi, smakowymi, wpływające na zdrowie, samopoczucie. Z drugiej strony jego cena sięgnęła poziomu plebejskiego. Na straganach w Poznaniu kilogram szparagów można dostać za 4 złote - dodał.
Jego zdaniem zmienia się nie tylko zainteresowanie szparagami, ale też szparagowy gust Polaków.
- Jesteśmy, podobnie jak Niemcy i Holendrzy, nacją, gdzie jada się szparagi bielone, jednak z roku na rok coraz większe jest zainteresowanie szparagami zielonymi. To jest też dowodem na to, że grono konsumentów się powiększa, bo to nowi konsumenci wybierają szparagi zielone - powiedział.
Szparagi są uprawiane przede wszystkim w zachodniej Polsce, większość produkcji jest eksportowana - przeważnie do Niemiec. Sezon w Polsce trwa od przełomu kwietnia i maja do 24 czerwca. Wielkopolska słynie z produkcji szparaga, jeszcze przed I wojną światową był on stąd eksportowany głównie do Berlina.
Polski Związek Producentów Szparaga działa od 1993 roku. Skupia ponad 50 liczących się producentów. Kilkanaście największych szparagarni w Polsce produkuje ponad 50 proc. polskich szparagów, są to firmy z kapitałem holenderskim lub niemieckim.
Szparagi to wieloletnia zielona roślina z rodziny liliowatych, zaliczana do najstarszych uprawnych warzyw na świecie. Największymi producentami szparagów są: Chiny, Peru i Stany Zjednoczone. Szparagi to bogate źródło witamin z grupy B, kwasu foliowego, witaminy C, soli mineralnych i błonnika. Roślina jest ceniona ze względu na działanie antyrakowe, regulujące gospodarkę wodną organizmu i zapobiegające wadom zwyrodnieniowym układu nerwowego. Jest także traktowana jako afrodyzjak.
Komentarze