Spośród krajów członkowskich najwięcej soi produkują Włochy, tu tegoroczne zbiory mogą osiągnąć poziom 1-1,1 mln ton wobec 912 tys. ton rok wcześniej. Dalej są Rumunia z 200 tys. ton i Francja z 210 tys. ton. Wynik ten może być zachwiany, jeśli w znacznym stopniu zaszkodzi uprawom.

Unia własną produkcją, która w tym roku może wzrosnąć do ok. 2 mln ton nie zaspokaja zapotrzebowania na wysokobiałkowe komponenty paszowe. W związku z tym mimo rosnącej produkcji import surowca wciąż pozostanie na wysokim poziomie i w bieżącym sezonie może osiągnąć 14 mln ton (wzrost o 2,4 proc.) informuje FAMMU/FAPA za Oil World.

W bieżącym sezonie przerób soi może osiągnąć wysoki poziom 14,1 mln ton. Zapasy początkowe stanowić mają 1,2 do 1,3 mln ton.