Ozdobne jabłonie nie są wymagające względem podłoża, ale uwielbiają słoneczne stanowiska. Tylko w takich warunkach będą obficie kwitły i owocowały. Na początku wiosny wykonujemy zwykle cięcie pielęgnacyjne i formujące. Usuwamy tylko krzyżujące się i chore gałęzie. Tych jabłoni nie trzeba intensywnie przycinać tak jak odmiany sadownicze. Nawozimy zwykle drzewka młode od początku wiosny do czerwca. Wszystkie dostępne gatunki i odmiany są odporne na mróz, ale mogą być porażane przez szkodniki i choroby jabłoni.
Gatunki ozdobnych jabłoni to:
- Jabłoń jagodowa (Malus baccata) - białe lub różowe kwiaty, owoce żółte lub czerwone
- Jabłoń kwiecista (Malus floribunda) - białe kwiaty, owoce żółtozielone
- Jabłoń niska (Malus pumila) - białe lub różowe kwiaty, owoce pomarańczowe lub czerwone
- Jabłoń purpurowa (Malus purpurea) - różowe lub purpurowe kwiaty, purpurowe liście i czerwonawe pędy, owoce czerwone w różnych odcieniach.
Ze względu kolor kwiatów wyróżniamy odmiany:
- 'Dolgo' - białe kwiaty, czerwone owoce, pokrój wyprostowany
- 'Red Jade' - białe kwiaty, czerwone owoce, pokrój płaczący
- 'Golden Hornet' - jasnoróżowe kwiaty, żółte owoce, pokrój wyprostowany
- 'Professor Sprenger' - różowe silnie pachnące kwiaty w pączkach, pomarańczowoczerwone owoce, pokrój rozłożysty
- 'Ola' - różowe obfite kwiaty, purpurowo-czerwone owoce, pokrój rozłożysty, polska odmiana
- 'Makowiecki' - różowoczerwone kwiaty, purpurowo-czerwone owoce, polska odmiana
- 'Kobendza' - karminowoczerwone kwiaty, czerwone owoce, polska odmiana
- 'Royal Beauty' - czerwone kwiaty, karminowe owoce, zwisające pędy
- 'Royalty' - czerwone kwiaty, purpurowoczerwone liście i owoce, wolno rośnie
- 'Lemoinei' - purpurowoczerwone kwiaty, ciemnozielone liście, ciemnofioletowe owoce
Jabłonie ozdobne najlepiej prezentują się pojedynczo. Pod drzewkiem warto posadzić różne byliny, rośliny jednoroczne i cebulowe. Przez niektórych jabłonie sadzone są w sadach jako zapylacze. Owoce jabłoni rajskich są jadalne i zimą chętnie są zjadane też przez ptaki. Owoce można wykorzystać na nalewki lub inne przetwory oraz kandyzować.
Komentarze