Resort prognozuje, że w 2021 r. francuscy producenci wytworzą od 32,6 mln do 35,6 mln hektolitrów wina, tj. o ok. 1/3 mniej niż w minionych latach.

Wiosenne przymrozki z kwietnia poważnie ograniczyły produkcję. Prawie wszystkie obszary uprawy winorośli były dotknięte niską temperaturą o różnym natężeniu, w zależności od odmiany winorośli lub obszaru uprawy.

Morele, winorośle, brzoskwinie, wiśnie, gruszki - te uprawy szczególnie ucierpiały z powodu przymrozków - powiedział minister rolnictwa Julien Denormandie, wskazując na "najgorszą agronomiczną katastrofę początku stulecia".

Mokra i chłodna pogoda w lipcu również wpłynie na spadek produkcji. W centrum kraju, na południowym zachodzie; w Prowansji i Dolinie Rodanu kwitnienie odbywało się w wilgotnych i chłodnych warunkach klimatycznych, prowadząc do opadania kwiatów i młodych owoców.

Pogoda sprzyjała również pojawianiu się chorób, takich jak mączniak rzekomy i mączniak prawdziwy. Pierwsza jest jedną z głównych chorób, powoduje deformację pędów, wąsów i kępek lub przedwczesne opadanie liści. Ocena strat związanych z tymi chorobami zostanie przedstawiona w kolejnych prognozach ministerstwa rolnictwa.