Uprawy energetyczne to takie, których płody wykorzystuje się do wytworzenia ciepła, energii elektrycznej, czy też paliwa, ciekłego lub gazowego. W europejskiej strefie klimatycznej pod pojęciem roślin energetycznych rozumiane są:
- rośliny o dużym przyroście biomasy (np. miskantus, wierzba, ślazowiec), które mogą być stosowane m.in. w celach grzewczych,
- rośliny jednoroczne, o dużej zawartości cukru i skrobi (zboża, ziemniaki, buraki, kukurydza na ziarno), wykorzystywane do produkcji etanolu,
- rośliny oleiste (rzepak, słonecznik i len), z których wytłacza się olej roślinny.
Biomasa, więc również rośliny energetyczne, to jedno z najbardziej obiecujących źródeł energii odnawialnej w Polsce.
Rośliny na opał
Rośliny energetyczne uprawiane w celach opałowych, zależnie od cech fizjologicznych, można podzielić na trzy grupy:
- rośliny trawiaste (m.in.: mozga trzcinowata, manna mielec, tymotka łąkowa oraz miskantus),
- rośliny zielne (np.: ślazowiec, topinambur i konopie siewne)
- rośliny drzewiaste szybkiej rotacji, nazywane również odroślowymi (topola, wierzba i grochodrzew).
Podstawowymi cechami, które powinny charakteryzować rośliny wykorzystywane dla celów grzewczych są: duży przyrost roczny, odporność na choroby i szkodniki a także niewielkie wymagania względem siedliska oraz możliwość zmechanizowania prac polowych przy zakładaniu plantacji i zbiorze biomasy. Innym istotnym parametrem jest wysoka wartość opałowa.
W Polsce uprawianych jest wiele gatunków takich roślin, chociaż część upraw nie wykroczyła jeszcze poza obszar badań – nie mają one jeszcze praktycznego zastosowania.
Tabela 1. Gatunki roślin energetycznych uprawianych w Polsce.
Rośliny na cele paliwowe |
Rośliny na cele grzewcze |
|
Rośliny cukrowe i skrobiowe | Rośliny zielne | Rośliny trawiaste |
Ziemniaki | Ślazowiec (malwa, sida) | Miskantus |
Buraki cukrowe i półcukrowe | Topinambur | Mozga trzcinowata |
Zboża | Konopie siewne | Manna mielec |
Kukurydza | Róża wielokwiatowa | Tymotka łąkowa |
Rośliny oleiste | Rożnik przerośnięty | Kostrzewa trzcinowa |
Rzepak | Rdest | Spartyna grzebienista |
Słonecznik | Rośliny drzewiaste | Trzcina pospolita |
Len | Wierzba | Rajgras wyniosły |
Lnianka | Topola | Palczatka gerarda |
Konopie | Grochodrzew | Proso rózgowate |
Rośliny na paliwo
W Polsce na paliwo uprawia się rośliny oleiste, przede wszystkim rzepak, w mniejszym stopniu len i słonecznik. Wytwarza się z nich tzw. biodiesla a także dodatki do paliw nieodnawialnych.
Do produkcji etanolu wykorzystuje się przede wszystkim buraki cukrowe, ziemniaki, kukurydzę i inne zboża. Prowadzone są również badania nad wytwarzaniem alkoholu z biomasy wierzbowej. Wzrost ilości biopaliw na rynku oraz obowiązek dodawania biokomponentów do paliw tradycyjnych spowodują zwiększenie produkcji spirytusu przemysłowego, To z kolei przełoży się na wzrost produkcji roślin stosowanych do jego wytworzenia.
Źródło: farmer.pl
Komentarze