W Polsce o większym znaczeniu produkcyjnym jest szczypiorek i cebula siedmiolatka. Częścią jadalną tych warzyw są liście, często przez cały sezon sprzedawane w pęczkach. Rośliny posiadają niewielkich rozmiarów, wydłużone cebulki, które rozrastając się tworzą kępy.
W sierpniu rozmnażamy również mniej popularny szczypiorek czosnkowy, którego częścią jadalną są zarówno liście jak i kwiaty. Do mniej znanych warzyw cebulowych zaliczyć można cebulę szalotkę, perłową i piętrową. W przypadku pierwszych dwóch roślin, pod ziemią tworzą się liczne cebulki potomne, które traktowane są jako materiał rozmnożeniowy.
Cebula piętrowa, zwana także wielopiętrową, szczytową lub egipską wytwarza dwa rodzaje cebulek: niekształtne podziemne i powietrzne wyrastające na szczycie pędu kwiatostanowego. Zarówno jedne jak i drugie mogą posłużyć do rozmnożenia tego gatunku cebuli.
Warzywa cebulowe możemy rozmnożyć poprzez wysiew nasion, ale do szybszego uzyskania plonów, bo już w kolejnym roku, polecane jest dzielenie starszych kęp lub wysadzanie potomnych cebul. Podzielone na mniejsze fragmenty (ok. 5 roślin) kępy oraz pojedyncze cebule wysadzamy w sierpniu bezpośrednio do gruntu.