PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Rynek oczekuje najwyższej jakości

Rynek oczekuje najwyższej jakości

Autor:

Dodano:

Rynek zbytu ziemniaków dyktuje producentom wymagania dotyczące coraz wyższej jakości. Nowe zastosowania przemysłowe - takie jak produkcja chipsów oraz frytek powodują, że ziemniaki powinny spełniać określone przez przetwórców normy jakościowe.



Producenci muszą zapewnić także ciągłość dostaw, co związane jest ze zdolnością przechowalniczą bulw oraz stworzeniem profesjonalnych przechowalni. Z kolei ziemniaki konsumpcyjne podlegają zmianom, które dyktuje rynek konsumenta. Poszukiwane przez sieci handlowe są ziemniaki myte, paczkowane, jednorodne odmianowo, o wyrównanej, wysokiej jakości. Regularny kształt bulwy, kolor i jakość skórki, brak uszkodzeń mechanicznych oraz zdrowotność bulw znacząco wpływają na możliwości zbytu i osiąganą cenę.

Produkcja wysokiej jakości ziemniaków wiąże się z coraz wyższymi nakładami związanymi z materiałem sadzeniakowym, nawożeniem, ochroną roślin, zbiorem i przechowywaniem. Te wszystkie nakłady mogą być zniweczone, jeśli ochrona przed kluczowym problemem, jakim jest zaraza ziemniaka nie będzie prowadzona w sposób przemyślany, oparty na nowoczesnych preparatach. Profesjonaliści to wiedzą. Aby utrzymać zdrową uprawę przez cały sezon, potrzebny jest produkt, bezkompromisowo zapewniający skuteczne działanie w każdych warunkach uprawy. Decydujący jest długotrwały, wysoki poziom skuteczności zabezpieczający rosnącą roślinę, a jednocześnie niewrażliwość na deszcz, mogący zmyć preparat z powierzchni rośliny. Tylko w ten sposób można w praktyce poradzić sobie ze sprawcą zarazy ziemniaka.

Te wymagania stawiane przez nowoczesną uprawę ziemniaków spełnia fungicyd Revus 250 SC, zapewniając absolutne bezpieczeństwo dla liści, łodyg i bulw. Dzięki innowacyjnej substancji aktywnej zawartej w Revus jest on nieodzownym środkiem do walki z zarazą ziemniaka.

Rozpoznanie przeciwnika

Nie pomoże nawet odległa izolacja od innych upraw ziemniaków. Gdy pojawią się odpowiednie warunki do infekcji grzyb Phytophthora infestans zaatakuje.

Źródłem patogenu są resztki porażonych roślin pozostawione w polu, zgniłe bulwy, ale również mogą to być zimujące w glebie oospory. By doszło do infekcji konieczne jest zwilżenie liści (wysoka wilgotność powietrza) i temperatura (pierwotne infekcje następują przy temperaturze 12-15°C, wtórne powodowane przez zarodniki konidialne - przy temperaturze powyżej 18°C).

Dlaczego zaraza ziemniaka jest tak groźna?

Ponieważ, gdy się pojawi w krótkim czasie może zniszczyć dużą część plantacji, obniżając plon i jakość bulw. W optymalnych warunkach dla rozwoju patogenu (częste opady deszczu i sprzyjająca temperatura), może on dziennie zniszczyć do 10% naci. Warto tu przypomnieć, że w sytuacji, gdy nać zostanie zniszczona w 50% następuje zahamowanie przyrastania bulw. Dlatego tak ważne jest utrzymanie zdrowej naci i pola bez zarazy, z punktu widzenia plonowania ziemniaków. Doskonale o tym wiedzą plantatorzy, którzy produkują ziemniaki pod podpisane wcześniej kontrakty, a finalny produkt musi spełnić wymagania odbiorców. I tak np., producenci ziemniaków z Pomorza, którzy dostarczają je do zakładów produkujących frytki muszą uzyskać bulwy o odpowiedniej wielkości. Nierzadko konieczne jest ich przechowywanie po zbiorze przez kilka miesięcy, aby to było możliwe wymagana jest wysoka ich zdrowotność. Ta zaś zależeć będzie od realizowanego w sezonie programu ochrony.



Podobał się artykuł? Podziel się!

MULTIMEDIA

×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.214.224.207
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
GŁÓWNY PARTNER SERWISUpartner serwisu

PARTNERZY SERWISU
  • partner serwisu
  • partner serwisu
  • partner serwisu

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.