PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Suszenie owoców

Suszenie owoców

Trwa sezon zbioru owoców. Jednym ze sposobów ich utrwalania jest suszenie. Prostym sposobem jest metoda z wysyceniem, która jest krótsza i lepiej utrwala owoce.



Owocowy susz jest nieodłącznym składnikiem kompotu spożywanego podczas Wigilii. Suszone morele i śliwki wykorzystywane są również do różnych potraw i deserów. Do suszenia można wykorzystać następujące owoce np. jabłka, gruszki, śliwki, morele, brzoskwinie, żurawinę, wiśnie, aktinidię (minikiwi), agrest oraz owoce dzikie.

Do suszenia wybieramy owoce dojrzałe, ale jednocześnie twarde z jędrną skórką oraz pozbawione objawów gnicia. Pestkowce (np. wiśnia, morele) należy wydrylować, a większe owoce powinny być przepołowione na połówki. Pozwoli to na lepsze utrwalenie i wysuszenie. Jednym ze sposobów suszenia jest uprzednio wysycenie owoców wysoko stężonym roztworem cukru, a następnie suszenie ich wysokiej temperaturze.

Wysycenie owoców polega na odwodnieniu ich w wodzie z rozpuszczonym cukrem w proporcji 3 kg/2 litry. Syrop należy podgrzać do wysokiej temperatury ok. 70°C, nie dopuszczając do jego zagotowania się. Następnie zanurzamy owoce i wysycamy je ok. 24 godz. Taka ilość wystarczy na 2,5 kg owoców. Po tym procesie owoce należy wypłukać z cukru poprzez przelaniu ich zimną wodą i poddać suszeniu w nagrzanym piekarniku lub suszarce.

W wyniku wysycenia woda z owoców przechodzi do syropu, a cukier do owoców. Dzięki temu stają się one słodsze. Prawidłowo wysycone owoce są pomarszczone i lekko skurczone. Gotowy susz przechowujemy w szczelnym pojemniku, a syrop po wysyceniu można wykorzystać, jako zalewę w przetworach z owoców lub do nalewek.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • Tautologus 2014-09-10 15:09:22
    A największe owoce należy przepołowić na ćwiartki

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.238.88.35
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
GŁÓWNY PARTNER SERWISUpartner serwisu

PARTNERZY SERWISU
  • partner serwisu
  • partner serwisu
  • partner serwisu
  • partner serwisu

    Drogi Użytkowniku!

    W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

    Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

    Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

    Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

    Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

    Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.