PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Uprawa soi jest możliwa w całej Polsce?

Uprawa soi jest możliwa w całej Polsce? Przetwórnie paszowe zgłaszają wysokie zapotrzebowanie na śrutę sojową

Autor:

Dodano:

Tagi:

Jednostki naukowe prowadzą doświadczenia polowe z soją w warunkach integrowanej ochrony roślin w kilku województwach. Wszystko po to, by określić możliwości uprawy tego gatunku w poszczególnych regionach naszego kraju.



W 2014 r. zasiewy szacowano na ok. 6 tys. ha, w 2015 r. już na ok. 20 tys. ha, w ubiegłym roku według GUS soją obsiano 7,5 tys. ha. Tak silny spadek względem roku wcześniejszego spowodowany był niekorzystnymi warunkami pogodowymi dla roślin strączkowych w 2015 r. - soja na wielu plantacjach się nie udała. Mimo wszystko uprawa tego gatunku budzi zainteresowanie rodzimych rolników. Jej produkty wykorzystywane są w komponentach pasz. Przetwórnie paszowe zgłaszają wysokie zapotrzebowanie na śrutę sojową. Jednak oczekują jednolitych, wyrównanych, dużych partii surowca, a obecnie takich rodzimy rynek nie zapewnia. W związku z tym nasz kraj wciąż pozostaje importerem soi. Import powinien jednak ulec zmniejszeniu o 20 proc., jeśli mamy w pewnym stopniu uniezależnić się od rynków zewnętrznych. Stąd soja obok pozostałych rodzimych roślin strączkowych została włączona w ministerialny program białkowy mający na celu zwiększenie wykorzystania krajowego białka paszowego do produkcji wysokiej jakości produktów zwierzęcych w warunkach zrównoważonego rozwoju.

BADANIA AGROTECHNICZNE

Jeden z obszarów badawczych programu dotyczy agrotechnicznych sposobów zwiększenia wykorzystania potencjału biologicznego roślin strączkowych w aspekcie efektów: produkcyjnych, środowiskowych i ekonomicznych. W badaniach podejmowane są zagadnienia istotne z punktu praktyki. Obejmują doskonalenie technologii uprawy soi, jej produkcyjność i produktywność w uprawie konserwującej. Sprawdzany i oceniany jest wpływ rozmieszczenia roślin w łanie, tj. rozstawy rzędów i gęstości siewu, na ich rozwój, plonowanie i jakość nasion. Pod lupę naukowcy biorą efekty stosowania bioregulatorów i diagnozują patogeny grzybowe zasiedlające nasiona. Ponadto określone zostaną możliwości uprawy pasowej soi, efekty stosowania hydrożeli oraz technologia uprawy z uwzględnieniem warunków regionalnych. Trwają szczegółowe badania mające określić możliwość uprawy tego gatunku w różnych częściach kraju. Doświadczenia polowe z soją prowadzone są w warunkach integrowanej ochrony roślin w kilku województwach: podkarpackim, lubelskim, mazowieckim, warmińsko-mazurskim, kujawsko-pomorskim, wielkopolskim i dolnośląskim. Ocenie poddawane doświadczeniom są 4 odmiany zagraniczne i jedna krajowa.

RÓŻNE TECHNOLOGIE UPRAWY ROLI

Soja, tak jak inne uprawy, narażona jest na działanie czynników stresowych, a jako najbardziej niekorzystny wskazuje się niską temperaturę w okresie kiełkowania nasion soi, która w połączeniu z wysokim uwilgotnieniem gleby uniemożliwia wschody. Podjęto zatem doświadczenia z różnymi terminami siewu: wczesnym, optymalnym, opóźnionym - w odstępach 10-dniowych - i oceniany jest m.in. ich wpływ na plon. Takiej ocenie w odniesieniu do plonu podlegają też różne systemy uprawy roli: orkowy, uproszczony i siew bezpośredni.

Wstępne wyniki doświadczeń agrotechnicznych z soją zaprezentował prof. dr hab. Jerzy Szukała z Katedry Agronomii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu podczas konferencji "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko. Agrotechnika, opłacalność, szanse i ograniczenia", która miała miejsce na poznańskim uniwersytecie. Doświadczenia z lat 2016-2017 prowadzone w Zakładzie Doświadczalnym Złotniki poznańskiego uniwersytetu pokazały, że soja średnio plonowała 3,19 t/ha przy uproszczonym systemie uprawy. W uprawie tradycyjnej średni plon z ostatnich dwóch lat był na poziomie 3,14 t/ha, w siewie bezpośrednim 2,89 t/ha. Przedstawione dane nie stanowią jeszcze pełnych wyników doświadczeń. Na te poczekać trzeba do końca ministerialnego programu i dlatego nie można ich traktować jako zaleceń. Zakres badań obejmuje też wpływ na plonowanie nawożenia azotem i szczepienia nasion soi różnymi szczepionkami.

LICZY SIĘ WARTOŚĆ PRZEDPLONOWA

Dla plantatorów przy prowadzeniu upraw na pierwszym miejscu jest wielkość uzyskiwanego plonu, jednak soja niesie ze sobą dodatkową korzyść - jako roślina strączkowa jest doskonałym przedplonem i pozostawia po sobie bardzo dobre stanowisko. Praktyka musi sobie uzmysłowić, że na uprawę roślin strączkowych nie powinno się patrzeć tylko przez pryzmat plonu. Należy mieć szersze spojrzenie i uprawę analizować w całym zmianowaniu. Między innymi dlatego naukowcy w doświadczeniach określają ilość azotu związanego z powietrza przez soję. Według zaprezentowanych danych w ubiegłym roku soja zaopatrzyła się w połowę potrzebnego jej do rozwoju azotu, wiążąc go z powietrza, i prawie drugie tyle z gleby. Resztę, mniej niż 10 proc., pozyskała z nawozu. To niejedyna zaleta, kolejną jest fakt pozostawiania resztek pożniwnych bogatych w azot. Po soi na polu pozostaje 60-75 kg N/ha w resztkach pożniwnych oraz w rozkładających się brodawkach korzeniowych, tj. ok. 35 proc. z pobranego wcześniej azotu. Z pozostawionej ilości skorzysta kolejna roślina uprawna w płodozmianie, np. pszenica w ok. 65 proc. Oznacza to możliwość zaoszczędzenia na nawożeniu uprawy.

Niestety, uprawa soi nie zawsze się udaje. Położenie naszego kraju sprawia, że w naszych warunkach powinno uprawiać się odmiany 000, czyli najwcześniejsze, ale nie wszystkie zagraniczne odmiany 000 nadają się na nasz rodzimy grunt. Szereg spośród nich w naszych warunkach okazuje się nadal zbyt późno dojrzewające, ponieważ soja jako roślina dnia krótkiego reaguje na jego długość. Program białkowy i przeprowadzone w jego ramach badania mają dać szczegółowe informacje odnośnie możliwości uprawy soi w warunkach Polski, plonowaniu odmian w zależności od stosowanej technologii uprawy roli.

 

Artykuł ukazał się w grudniowym wydaniu miesięcznika "Farmer"



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (7)

  • Andrzej 2018-12-24 16:40:44
    Czesc teraz kupi zubr z osieka prosto z pola
  • Rolnik 2018-01-25 06:38:12
    Nie wiem jaki rolnik kupi soje z pola chyba jakis nienormalny. Jak z portu gotowa poekstrakcyjna.
  • Jac 2018-01-24 22:24:04
    Zamiast sprzedawać do skupów wystarczyło oglosic po 1400 i rolnik by kupił do paszy .
    Przy trzech tonach to moze i oplacalne do pasz ale 2t to porazka.
  • eradycator 2017-12-18 12:35:53
    Chomiki będą miały co jeść, zaczną się rozmnażać. Pojawi się zagrożenie czerwonką i pryszczycą rzekomą
  • Miki2 2017-12-18 08:11:00
    Ja miałem rok przed suszą dała około 2.25 tony z satbau tylko skupy w ciula lecą w pierwszym roku placili 1600 a w drugim bo nie ma gdzie sprzedac to 1200 i jak uprawiało 15 rolników tak nikt nie uprawia i i tak wszyscy latają do portu po gotową poekstakcyjna
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.236.156.34
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.