Jak mówi cytowany przez NOS Wilco van den Berga ze stowarzyszenia producentów owoców i warzyw GroentenFruit Huis, większość produkcji konsumowana jest w kraju, bo eksport od lat nie rośnie.

- Tylko w ciągu ostatnich trzech lat konsumpcja w Holandii wzrosła o jedną trzecią - mówi van den Berg.

Kiedyś truskawki kupowało się głównie w czerwcu, lipcu i sierpniu, jednak dzięki owocom ze szklarni możemy się nimi cieszyć już w kwietniu, a sezon wydłużył się do jesieni - wskazuje NOS.

- Tradycyjna truskawka z pola powoli będzie zanikać - uważa hodowca Jan van Meer z Bredy na południu Holandii. Zapytany przez portal podkreśla jednak, że owoce ze szklarni nie są gorszej jakości - "wprost przeciwnie, na zewnątrz jest wiatr, deszcz, mróz, grad, a w szklarni nie".

Jak wynika z badań GfK, w 2018 roku 71 proc. gospodarstw domowych w Holandii kupowało truskawki okazjonalnie lub regularnie, natomiast w 2020 r. było to już 78 procent.