Rozsadę warzyw z przeznaczeniem na późny zbiór jesienny wysadzamy w sierpniu. Termin zbioru zwykle będzie przypadał od września do października. Do gruntu sadzimy rozsadę m.in. sałaty głowiastej masłowej, rzymskiej, listkowej i kruchej, np. odmiany 'Aneta', 'Królowa Lata', 'Marta', 'Justyna', 'Regina', 'Saba', a także endywię, która jest typową rośliną poplonową.
Rośliny wysadzamy na taką samą głębokość, w jakiej rosły wcześniej, ponieważ zbyt głębokie prowadzi do deformacji lub nie zawiązywania główek. Sercowate liście powinny znajdować się nad powierzchnią gleby. Prawidłowo rozrośniętą rozsadę (4-6 wykształconych liści) wysadzamy w rzędach oddalonych co 40 cm. Endywia po podrośnięciu może wymagać bielenia, w tym celu liście należy podwiązać do góry, umożliwiając przy tym dostęp powietrza, tak aby liście mogły wysychać.
Do połowy sierpnia możemy również wysadzać rozsadę fenkułu (kopru włoskiego). Zgrubienia zbieramy, gdy osiągną średnicę 10 cm i możemy je przechowywać przez 2-3 tygodnie. Planowany termin zbioru przypada na październik. Zgrubienia kopru można również bielic, podsypując je glebą. Stają się wówczas mniej włókniste i nie są ordzawiałe. W tym okresie dobrze plonują takie odmiany jak: 'Amigo F1', 'Rudy F1', 'Tardo', 'Zefa'.
Z warzyw liściowych, które wysiewamy w sierpniu to: roszponka, rukola, koper ogrodowy, portulaka warzywna, szpinak, pietruszka naciowa. Posiadają bardzo krótki okres wegetacyjny od 60-90 dni i mogą być wysiewane nawet jeszcze we wrześniu. Zbiory prowadzi się sukcesywnie i trwają zwykle do października.
Gleba pod wysiew i uprawę powinna być dobrze nawodniona i spulchniona. Zasiewy i nasadzenia powinny być systematycznie odchwaszczane, a międzyrzędzia spulchniane. Podczas upałów w razie potrzeby warto zacieniać rośliny agrowłókniną lub siatką cieniującą.
Komentarze