Do uprawy z siewu bezpośredniego na grządkach nadają się rośliny o krótszym okresie wegetacji, których nasiona mogą kiełkować w niższych temperaturach. Nasiona zachowują trwałość przeciętnie przez dwa do czterech lat. Ale bywa, że zdolność kiełkowania spada do zera już po roku. Dlatego nie należy wysiewać starych nasion, a jeśli już, to koniecznie przeprowadzając próbę kiełkowania. Wystarczy na kawałek ligniny nasączony wodą i ułożony na talerzyku wysypać kilkanaście nasion. Talerzyk przykrywa się folią i ustawia w jasnym i ciepłym miejscu. Po kilku lub kilkunastu dniach (zależnie od rodzaju wysianych nasion), można policzyć, jaka jest siła kiełkowania nasion. Nasiona bywają różnej wielkości. Gdy są dość duże, jak w przypadku grochu, fasoli czy buraków, nie ma problemu przy siewie. Gdy są tak małe jak nasiona pietruszki czy marchewki, konieczne jest wymieszanie z piaskiem, co zapewni równomierny wysiew. Można też, co jest ostatnio praktykowane, kupić nasiona w specjalnych papierowych taśmach.
Nasiona można wysiewać w różny sposób. Szpinak, trawę czy kwiaty wysiewa się zazwyczaj rozrzucając nasiona po całej powierzchni. Większość warzyw sieje się jednak w rzędach, w płytszych lub głębszych rowkach. Są jednak takie warzywa, np. fasola, groch, ogórki, których nasiona umieszcza się w przygotowanych dołkach. Zazwyczaj wysiewa się nawet po kilka nasion, a po wzejściu siewek pozostawia się dwie najsilniejsze.
Warzywa w inspekcie
Nieoceniony w uprawie warzyw na potrzeby rodziny jest inspekt, który przypomina małą szklarnię. Teraz, kiedy z pierwszymi siewami do gruntu trzeba jeszcze poczekać ze dwa do czterech tygodni, bardzo przydatny jest inspekt. Można w nim siać, a także sadzić te warzywa, którym źle jest już na parapecie w domu. Do inspektu można wysiać sałatę (na głębokość 1,5 cm), rzodkiewkę (w rzędach w rozstawie 15–20 cm, na głębokość 1 cm), cebulę (w rzędach w rozstawie, co 10 cm, na głębokość ok. 1 cm). Inspekt można też wykorzystać do hartowania sadzonek pędzonych w domu. W naszym klimacie ściany inspektu należy przykrywać ziemią, słomą lub korą. A jeśli spodziewany jest przymrozek, okno inspektu trzeba koniecznie przykryć matą, tekturą czy folią izolacyjną.
Nie boja sie chłodu
Marchew, pietruszka, groszek to warzywa, które nie boją się chłodu i można je siać jak tylko obeschnie ziemia, nawet pod koniec marca. Groch jest rośliną długiego dnia i dlatego należy go wysiewać jak najwcześniej, aby przed nadejściem dłuższych dni sprzyjających kwitnieniu zdążył wytworzyć dużo pędów i liści. Groch łuskowy gładki jest bardziej mrozoodporny niż pomarszczony i może być wysiewany już pod koniec marca. Do polecanych odmian należą: Sześciotygodniowy, Domino, Cud Kelvedonu, Telefon. W ogrodach przydomowych najchętniej uprawia się groch cukrowy: Hetman, Baron Nowy, Iłówiecki, Bajka. Nasiona pietruszki wysiewa się od marca do kwietnia na głębokość 2 cm, w rzędy, co 15–20 cm. Aby rośliny rozwinęły mocne korzenie spichrzowe, siewki należy przerwać na 10–15 cm. Korzeń spichrzowy w zależności od odmiany może być krótki i gruby np. odmiana Cukrowa, długi i smukły np. Vistula. Korzeń półdługi mają: Lenka, Kaśka, Jagienka, Berlińska. Marchew należy wysiewać wcześnie, jak tylko ziemia będzie mogła być uprawiana. Aby zapewnić sobie ciągłe zbiory wysiewa się marchew, co 10 dni aż do końca maja. Poszczególne odmiany różnią się kształtem korzenia, kolorem oraz długością okresu wegetacji. Korzeń długi mają odmiany: Amsterdamska, Karlena, Kreta, Nantejska, Atol, Flacoro, a krótki Pierwszy Zbiór, Regulska.
Źródło: "Farmer" 02/2006
Komentarze