To niezbyt optymistyczna wiadomość dla producentów, tym bardziej, że zeszły rok pod względem zbiorów był nieudany. A dyktowana teraz przez chłodnie cena jest wysoka. Kto ma własne zapasy, ten raczej nie dokupuje surowca na rynku, ale podpisuje już umowy kontraktacyjne na nadchodzący sezon. Pod dostatkiem i w niższej niż rok temu cenie są mrożone wiśnie bez pestek.
Pogoda w zeszłym roku wyjątkowo tym owocom sprzyjała. Z problemem braku surowca borykają się także zakłady produkujące frytki – ziemniaki bardzo źle się przechowały i towaru brakuje. Przeszukiwanie na rynku niewiele pomaga, producenci posiłkują się więc pośrednikami, którzy już w zeszłym roku zrobili odpowiednie zapasy i teraz mogą przebierać w ofertach kupna.
cebula | 2,00 – 2,40 |
marchew | 1,30 – 1,50 |
fasola | 2,40 – 2,70 |
papryka | 2,10 – 3,15 |
seler | 1,70 – 2,20 |
pory | 2,10 – 2,30 |
Podobna sytuacja jest z większością mrożonych warzyw. Towaru jest niewiele, a ceny są wyższe niż rok wcześniej. Brakuje cebuli, fasoli i dobrej jakości papryki. Ta ostatnia w większości sprowadzana jest z zagranicy.
pasternak | 1,70 – 1,80 |
kukurydza | 3,00 – 3,30 |
groszek zielony | 2,80 – 3,00 |
czarna porzeczka | 2,20 – 2,40 |
truskawki | 5,30 – 5,60 |
wiśnie bez pestek | 2,80 – 3,10 |
kostka | 1,60 – 1,90 |
do produkcji frytek | 0,50 – 0,80 |
Najbardziej zdrożał zielony groszek. Zeszłoroczna susza zdziesiątkowała uprawy i dostępny teraz towar pochodzi z Węgier i Czech. Z tych krajów importowana jest także większość dostępnej na rynku mrożonej kukurydzy. Polskiej na takie cele praktycznie się nie produkuje.
Źródło: Agrobiznes
Komentarze