Seler po ogrodnikach
Seler ma duże wymagania pokarmowe i potrzebuje gleb ciepłych, zasobnych w próchnicę i lekko wilgotnych. Rozsadę selera można sadzić do gruntu dopiero po zimnych ogrodnikach, w rzędach w rozstawie 40 cm. Roślin nie należy sadzić głębiej niż uprzednio rosły w doniczkach. Mamy do wyboru kilka bardzo dobrych odmian krajowych. Są to odmiany wczesne: Helios, Jabłkowy, Feniks, Talar i Odrzański, oraz odmiany średnio późne Gol i Zagłoba. Wymienione odmiany mają kształt kulisty. Ale bardzo dobre są też odmiany o kształcie owalnym, takie jak Edward czy Makar.
Kard jak szparag
Częścią jadalną karda są grube, mięsiste ogonki liściowe, których smak przypomina trochę szparagi. Z wyglądu kard jest podobny do karczocha i należy do tej samej rodziny. W naszym klimacie uprawiany jest wyłącznie z nasion, jako roślina jednoroczna. Sadzonki wysadza się do gruntu po 15 maja, ale można o tej porze roku wysiać nasiona wprost do gruntu w rozstawie 1 m, po dwa do trzech nasion w gnieździe. Po wschodach zostawia się najsilniejszą siewkę. By wytworzyć silne ogonki liściowe, kard wymaga dużo miejsca (ok 1 m). Kard najlepiej udaje się na stanowiskach ciepłych, zacisznych i osłoniętych od wiatru.
Źródło "Farmer" 09/2006
Komentarze