Takie nowalijki będą nawet czterokrotnie droższe od ogórków w pełni sezonu. Podobnie jak pierwsze pomidory.

Dariusz Malak, analityk produkcji: w tej szklarni pierwszy plon uzyskamy w połowie marca - pierwsze pomidory będziemy zbierać. W sklepach będą w marcu.

Hala o wysokości 5 metrów zapewnia lepszy klimat, więcej światła i jednorodną wilgotność. Każda roślina ma własną kapilarę i każda jest bardzo cenna. Będzie owocować aż do listopada i urodzi w tym czasie 120 pomidorów rozmieszczonych na 12 metrowej łodydze.

Anna Bilińska, dyr.ds produkcji: technologia nie trudna jak się ma doświadczenie. Od lat produkujemy rozsadę sami. W tych warunkach takiej nowoczesnej technologii.

Każdy młody pomidor będzie teraz rósł w oszałamiającym tempie - do 30 cm na tydzień.

Źródło: Agrobiznes/Jadwiga Jarzębowicz/OTV Wrocław