Najpierw tradycyjnie zbierana jest biała winorośl odmiany Chardonnay. Ten etap uważa się za kluczowy także ze względu na eksport białego włoskiego wina.
Początkowi zbiorów towarzyszą dobre warunki na południu kraju, gdzie utrzymują się wysokie temperatury, i trudna aura na północy, przez którą przeszły ulewy i gradobicie.
Prognozy producentów i ekspertów na ten rok są optymistyczne, a zbiory rozpoczęły się w normalnym terminie.
Winorośl zbierana jest w trzech okresach; latem, następnie na przełomie września i października, a potem w listopadzie.
Według danych rolniczego związku Coldiretti w zeszłym roku głównym producentem wina w kraju był region Wenecja Euganejska. Kolejne miejsce przypadły Apulii, Emilii-Romanii i Sycylii. Pochodzi z nich łącznie dwie trzecie włoskiego wina.
W miesiącach pandemii odnotowano bardzo silny spadek sprzedaży wina w lokalach gastronomicznych z powodu ograniczeń wynikających z lockdownu. Jednocześnie o ponad 8 procent wzrosły zakupy win, także musujących do konsumpcji w domu.
Zbiory rozpoczynają się od białej winorośli, ale pierwsze gotowe jest zawsze czerwone wino. Młode Novello trafi na rynek na początku listopada.
Komentarze