PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Wskutek wzrostu CO2 w atmosferze - ryż coraz mniej odżywczy

Wskutek wzrostu CO2 w atmosferze - ryż coraz mniej odżywczy
Fot. Shutterstock

Autor:

Dodano:

Tagi:

Rosnące ilości dwutlenku węgla w atmosferze obniżą odżywczą wartość ryżu, co może mieć olbrzymie konsekwencje dla zdrowia mieszkańców uboższych krajów o dużej konsumpcji ryżu – twierdzą naukowcy na łamach ”Science Advances”.



Międzynarodowy zespół naukowców analizował próbki ryżu pochodzące z pól w Chinach i Japonii. Dla części upraw zwiększono stężenie dwutlenku węgla w powietrzu - do poziomu, jaki prognozuje się na drugą połowę 21. wieku.

Przebadano 18 odmian ryżu pod względem zawartości białek, żelaza i cynku, a także - po raz pierwszy w tego typu badaniu - witamin B1, B2, B5 i B9. Okazało się, że w ryżu, który był narażony na większe ilości CO2, zmniejszyły się poziomy czterech kluczowych witamin z grupy B. Poziom witaminy B1 (tiaminy) był niższy o średnio o 17,1 proc., witaminy B2 (ryboflawiny) o 16,6 proc., witaminy B5 (kwasu pantotenowego) o 12,7 proc., a witaminy B9 - czyli kwasu foliowego - aż o 30,3 proc. Wykryto też mniej białek, żelaza i cynku niż w uprawach kontrolnych.

Ryż jest głównym pokarmem dla ponad 2 mld ludzi na świecie. Zmniejszanie się jego wartości odżywczej może mieć nieproporcjonalnie duży wpływ na stan zdrowia mieszkańców najbiedniejszych krajów o wysokiej konsumpcji ryżu.

- Ryż od tysięcy lat dominuje w żywieniu wielu populacji w Azji, jest też najszybciej rosnącym składnikiem diety w Afryce. Jego niższa jakość odżywcza może odbić się na zdrowiu milionów matek i dzieci - mówi jedna z autorek publikacji, ekspertka ds. żywienia z University of Washington, prof. Kristie Ebi.

Zdaniem jej i pozostałych autorów badania, gorszy jakościowo - wskutek rosnących poziomów dwutlenku węgla - ryż najprawdopodobniej "pogłębi całkowite obciążenie chorobami i może negatywnie wpłynąć na rozwój wczesnodziecięcy". Rosnące niedożywienie będzie też pogarszało przebieg chorób biegunkowych oraz malarii.

Około 600 mln ludzi na świecie, głównie w Bangladeszu, Kambodży, Indonezji, Laosie, Wietnamie, Mjanmie (Birmie) i na Madagaskarze, spożywa co najmniej 50 proc. dziennej dawki energetycznej oraz białkowej właśnie w ryżu.

- Ryż to nie tylko główne źródło kalorii, ale również białek i witamin dla wielu ludzi w krajach rozwijających się oraz uboższych społeczności w krajach rozwiniętych - potwierdza kolejny autor publikacji, prof. Kazuhiko Kobayashi z Uniwersytetu Tokijskiego, ekspert w kwestii wpływu zanieczyszczenia powietrza na rolnictwo.

Naukowcy apelują o kolejne badania, które według nich powinny koncentrować się na znalezieniu lub stworzeniu takich odmian ryżu, które zachowają swą wartość odżywczą mimo zmian składu atmosfery, albo opracowaniu sposobów poprawy jakości ryżu poprzez dodatkowe nawożenie lub dodatkowe wzbogacanie go o składniki odżywcze już po zbiorach.

Publikację można znaleźć tutaj: http://advances.sciencemag.org/content/4/5/eaaq101

 



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 52.203.18.65
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.