PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Zainteresowanie dynią rośnie

Zainteresowanie dynią rośnie fot. farmer.pl

Autor: PTWP - SadyOgrody.pl

Dodano: 12-06-2020 19:09

Tagi:

- Nie mamy problemów ze sprzedażą warzyw. Mamy dynie i warzywa wysokiej jakości z odpowiednimi certyfikatami. Produkujemy na rynek świeży. Dobrze nam się układa współpraca z sieciami handlowymi. Rozszerzamy ofertę o kolejne gatunki warzyw i zwiększamy powierzchnię upraw. Zainteresowanie dynią z roku na rok wzrasta – mówi w rozmowie z serwisem sadyogrody.pl, Artur Molak, producent warzyw z okolic Warszawy.



Artur Molak, właściciel gospodarstwa Molak Pumpkin, produkcją dyni zajmuje się od 2010 roku. W swojej ofercie ma różnorodne odmiany dyni z przeznaczeniem na rynek krajowy i zagraniczny. - Produkujemy dynie halloweenowe, dynie makaronowe, piżmowe Muscat de Provence, dynie hokkaido. Łącznie z podwykonawcami uprawy dyni zajmują ponad 60 hektarów. W tym roku zwiększyliśmy produkcję o kolejne 8-10 ha. Gdy rozpoczynamy współpracę z klientem, w drugim roku zazwyczaj jest ona kontynuowana. Produkujemy też inne odmiany pod specjalne zamówienia. Mamy klasę premium z przeznaczeniem na świeży rynek, wszystko jest w GlobalGap z odpowiednimi certyfikatami i badaniami – mówi właściciel.

Kiedy rozpoczęliście siew? Tegoroczna wiosna sprzyja uprawie dyni?

Na mniejsze powierzchnie nasiona wysiewam do gruntu pod koniec kwietnia. W tym roku była bardzo niesprzyjająca pogoda do wschodów dyni. Wiosną było sucho, ale z problemem suszy sobie radzimy. Wszystkie plantacje warzyw w naszym gospodarstwie mamy pod deszczowaniem. Maj dodatkowo był stosunkowo chłodny i wietrzny. Takie warunki nie sprzyjają uprawie warzyw ciepłolubnych. Dynia podobnie jak ogórek, nie lubi, gdy jest wietrznie i zimno, aby rośliny się dobrze rozwijały nocą powinno być minimum 15 stopni C.

Mnie na szczęście „zimna zośka” oszczędziła w tym roku. Pod Warszawą nie było dużego mrozu. Jedynie niewielkie lokalne przymrozki, ale nie dotknęły one dyni ani innych naszych upraw. Z kopru też włókniny już były zdjęte i nie widać śladu przymrozków.

Ocieplanie klimatu i wyższe temperatury latem sprzyjają uprawie dyń. Dynia potrzebują swoje poleżeć na słońcu bez liści, aby bardziej dojrzała i nabrała odpowiedniego koloru.

Zbiory wcześniejszych odmian dyni (80 dniowe) przypadają na początek sierpnia. Sprzedaż na dobre rozpoczyna się pod koniec lata i trwa aż do później jesieni – październik/listopad. W tym okresie przypada największy boom na dynie halloweenowe. Ludzie spożywają więcej zup dyniowych i ciast. Dynie również przeznacza się do dekoracji domów i ogrodów. Handel dyniami niekiedy przedłuża się nawet do początku grudnia, w zależności od sezonu i pogody.

Zwiększacie także uprawy i wchodzicie w nowe gatunki warzyw …

Oprócz dyni, produkujemy też dużo kapusty głowiastej białej, kapusty czerwonej i włoskiej (około 300 tys. sztuk rocznie). Uprawy kapust zajmują ponad 10 ha. Mamy w swojej ofercie również jarmuż (ok 1 ha). Nie zwiększamy produkcji jarmużu, ponieważ jest bardzo duży problem z mączlikiem. Trudno zwalczyć tego szkodnika. Zasiedla liście od spodniej strony, upodobał sobie także kapustę włoską. W koprze w tym roku jest także duże nasilenie mszyc.

 

Więcej na ten temat na www.sadyogrody.pl



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (2)

  • Grh 2020-06-12 22:35:39
    Super sprawa. W tamtym roku sprzedawaliśmy dynie piżmową . Pozdrawiam
  • Praktyk 2020-06-12 21:15:29
    nie ma dynia w occie, kiszony ogórek i domowej produkcji kiełbaska jako zagryzka pod bimberek. Pozdrowienia dla skarbówki!

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.234.223.162
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
GŁÓWNY PARTNER SERWISUpartner serwisu

PARTNERZY SERWISU
  • partner serwisu
  • partner serwisu
  • partner serwisu

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.