PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Jak zmiany klimatu mogą wpłynąć na sektor rolno-spożywczy?

Jak zmiany klimatu mogą wpłynąć na sektor rolno-spożywczy? fot. shutterstock
www.portalspozywczy.pl

Autor: portalspozywczy.pl

Dodano: 02-04-2020 17:11

Tagi:

Zmiany klimatu już mają wpływ na sektor rolno-spożywczy w Polsce. Jak mogą wpłynąć na tę branżę w perspektywie 10 lat? Wyjaśnia Michał Koleśnikow z PKO Banku Polskiego.



- Wyjątkowo ciepła tegoroczna zima w Polsce wyraźnie unaocznia możliwe efekty postępujących zmian globalnego klimatu. Niestety trudno na podstawie ciepłej zimy lub dwóch kolejnych rekordowo ciepłych lat z suszą na dużym obszarze kraju wyrokować, że właśnie taka będzie przeciętnie pogoda w następnych dziesięciu latach. W tych warunkach prognozowanie wpływu zmian klimatu na rolnictwo i przemysł spożywczy jest zadaniem obarczonym dużą niepewnością - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Michał Koleśnikow, ekspert w Departamencie Analiz Ekonomicznych, PKO Bank Polski.

- Zmiany klimatu na świecie postępują. Rok 2019 był piątym z rzędu wyjątkowo ciepłym rokiem i drugim najcieplejszym w historii pomiarów (jedynie o 0,04 st. C chłodniejszym niż rekordowy 2016 r.). Średnia temperatura na świecie jest obecnie o około 1 st. C wyższa niż w latach 1850-1900 uznawanych za erę przedprzemysłową stanowiącą punkt odniesienia dla polityki klimatycznej. Warto również zauważyć, że w przypadku Europy w latach 2018 i 2019 kolejno odnotowywano nowe rekordy temperatury. Również w Polsce rok 2019 był najcieplejszym w historii - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Michał Koleśnikow, ekspert w Departamencie Analiz Ekonomicznych, PKO Bank Polski.

- Zdecydowana większość opracowań stawia tezę, że w Polsce w perspektywie najbliższych dziesięcioleci będzie cieplej – zwiększy się przeciętna temperatura roczna, zima będzie krótsza, zwiększy się liczba dni upalnych i nocy tropikalnych z temperaturą minimalną wyższą niż 20 st. C. W kwestii wielkości opadów najczęściej oczekuje się niewystarczającej ich ilości i nasilenia się problemów z suszą. Jednak nawet w tej kwestii nie ma pełnej zgodności - dodaje.

- Model renomowanego unijnego ośrodka badawczego Joint Research Center prognozuje, że roczna suma opadów w Polsce w połowie lat 30. będzie wyższa niż w połowie drugiej dekady XXI w. Więcej padać ma zarówno zimą, jak i latem. To, wraz z prognozowanym większym stężeniem dwutlenku węgla w atmosferze, może spowodować, że przeciętne plony niektórych roślin uprawnych, np. popularnych rodzajów zbóż, mogą wzrosnąć - tłumaczy.

- Zmienione warunki produkcji mogą okazać się również korzystne dla stosunkowo rzadko dotychczas uprawianych roślin, np. ciepłolubnych lub mało odpornych na duże mrozy – w tym kontekście duże oczekiwania wiązane są z rozwojem uprawy soi, ale można oczekiwać również rozwoju uprawy innych roślin, w tym drzew owocowych - zauważa.

Jego zdaniem trudno jednak o wiarygodne prognozy wpływu zmian klimatu na plony roślin, gdyż przewidywana skala zmian jest bezprecedensowa, pojawiają się zupełnie nowe problemy i sprzężenia zwrotne.

- Aby plony zbóż mogły wzrosnąć, musi zostać spełnione szereg innych warunków, np. zawartość składników odżywczych, jakość opadów (deszcz czy śnieg, intensywność opadów), termin opadów, żyzność gleby, odpowiednia temperatura powietrza w odpowiednim terminie, intensywność wysuszania gleby. Zagrożeniem jest również możliwe pojawienie się nowych gatunków inwazyjnych, nowych chorób i szkodników - mówi ekspert.

Zauważa, że zmiany klimatu mogą oznaczać inny rozkład pór roku, co może stwarzać duże wyzwania dla tradycyjnie uprawianych w Polsce gatunków roślin. - Dla przykładu łagodna zima i wczesna wiosna, może oznaczać większe ryzyko strat spowodowanych przymrozkami. Brak okrywy śniegowej może oznaczać większe ryzyko suszy, wysmalania ozimin, wymarzania, większą presję chorób i szkodników - wyjaśnia Michał Koleśnikow.

Tłumaczy, że w kontekście zmian klimatu i zagrożenia suszą aktualności ponownie nabiera temat, o którym się mówi w Polsce od dziesięcioleci - bardziej racjonalna gospodarka wodna w gospodarce, w tym w rolnictwie, retencja, nawadnianie, przeciwdziałanie marnotrawieniu i skażeniu wody.

- Wydaje się, że w warunkach większej świadomości zmian klimatu i konieczności przeciwdziałania ich negatywnym konsekwencjom, inwestycje w nawadnianie i retencję będą znacząco zwiększone. Rolnicy, przedstawiciele przemysłu spożywczego i otoczenia sektora rolno-spożywczego powinni zastanowić się, jakie są priorytetowe obszary tych inwestycji, jak bardziej efektywnie wykorzystać wodę w polskich warunkach, jak dostosować strukturę upraw i produkowanej żywności - podkreśla.

- Zmiany klimatu i ich konsekwencje będą wymagały od rolników i instytucji z otoczenia rolnictwa podjęcia różnorodnych działań adaptacyjnych. Począwszy od dostosowania struktury gatunkowej i odmianowej upraw, poprzez zabiegi agrotechniczne, stosowane środki produkcji, wyposażenie gospodarstwa. Będą wymagały zdobywania nowej wiedzy i umiejętności - mówi ekspert.

- Przykładami działań adaptacyjnych mogą być stosowanie w produkcji gatunków i odmian bardziej odpornych na związane ze zmianą klimatu choroby i szkodniki, zwiększenie stopnia retencji wód, systemy nawadniania, zwiększenie stopnia retencji wody w glebie poprzez zastosowanie odpowiednich zabiegów agrotechnicznych, np. systemy bezorkowe, orka pasowa, stosowanie nawozów naturalnych, stosowanie upraw i technik zapobiegających erozji gleby - tłumaczy.

- Na koniec warto zauważyć, że zmiany klimatu, a właściwie reakcja na nie, stwarza wiele nowych szans i zagrożeń. Są to tzw. „ryzyka transformacji” w kierunku gospodarki niskowęglowej lub zeroemisyjnej. Wiążą się one z polityką klimatyczną, zmianami społecznymi, reakcją rynków. Będą one oznaczały m.in. wyższe koszty wytwarzania energii elektrycznej z paliw kopalnych, wyższe koszty produkcji wysokoemisyjnej, wyższy popyt na produkty i usługi służące efektywności energetycznej i mniej emisyjnej produkcji - zauważa.

- Prawdopodobnie trendy społeczne spowodują zwiększenie popytu na roślinne źródła białka i presję na popyt na białka zwierzęce, szczególnie mięso. Należy spodziewać się również, że w ramach Europejskiego Zielonego Ładu i nowej Polityki Rolnej znajdą się dodatkowe środki na ograniczenie emisji gazów cieplarnianych i dostosowania do zmian klimatu w rolnictwie - podsumowuje Michał Koleśnikow.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (3)

  • brzoza 2020-04-02 21:36:05
    Rozwój rolnictwa nisko emisyjnego jest możliwy tylko w połączeniu z rozwojem hodowli jako dostawcy materii organicznej dla gleby.
  • brzoza 2020-04-02 21:33:27
    Rolnictwo stanie przed poważnymi wyzwaniami pogodowymi i nieodpowiedzialnej polityki elit UE która globalne ocieplenie stosuje jako oręż przeciw oponentom. Na czele władz UE stał i dalej stoją osoby które są odpowiedzialne za słabienie UE brexitem , dławienie gospodarki opłatami emisyjnymi, oraz faworyzowanie największych gospodarek kosztem mniejszych ,podobnie w rolnictwie dopłaty służą do redukowani produkcji nap. w Polsce by przemysłowe rolnictwo miało rynki zbytu.
  • Warmiak 2020-04-02 19:53:04
    W następnym tygodniu skracanie pszenicy Sianej najwszczesniej To wychodzi ze żniwa na początku lipca Szok chyba już nic nie będzie tak samo Jak kiedyś

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.232.62.209
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.