Nowe możliwości pojawienia się na europejskim rynku białek roślinnych sugeruje studium opublikowane przez Komisję Europejską.
Badanie potwierdza rosnące zapotrzebowanie konsumentów na łańcuchy dostaw o charakterze organicznym i zmodyfikowanym genetycznie w połączeniu ze wzrostem liczby diet elastycznych, wegetariańskich i wegańskich zwiększy rynki przetworzonych białek roślinnych.
Biorąc pod uwagę to potencjalnie korzystne środowisko, w sprawozdaniu przeanalizowano wpływ obecnych środków polityki UE w ramach wspólnej polityki rolnej (WPR) i przedstawiono szereg sugestii dotyczących potencjalnych inicjatyw politycznych mających na celu wspieranie rozwoju sektora.
Chociaż światowe zapotrzebowanie rośnie, UE wytwarza obecnie stosunkowo niewielką ilość białek roślinnych przeznaczonych do stosowania w paszach dla zwierząt. Wynika to przede wszystkim ze względnej konkurencyjności soi na rynku, zwłaszcza w odniesieniu do pasz, oraz braku dobrych warunków klimatycznych dla wzrostu produkcji soi w UE. Jednak zmieniające się wzorce popytu konsumenckiego, przy większym nacisku na komponenty paszowe wolne od GMO mogą otworzyć nowe możliwości dla europejskich rolników w nadchodzących latach.
Model zmieniającego się popytu konsumpcyjnego, wpływającego na rynek białek roślinnych w paszach, obserwowano również na rynkach żywności, gdzie w ciągu ostatnich dziesięciu lat nastąpiły znaczne innowacje. Jest to odpowiedź na rosnące zapotrzebowanie zarówno na produkty wegańskie / wegetariańskie, jak i bezglutenowe. Pomimo niewielkiej skali rynku w porównaniu do pasz (tylko 6 proc. wszystkich białek roślinnych wykorzystywanych jest, jako produkty żywnościowe), wartość dodana tych produktów jest znacznie wyższa, co stwarza możliwości dla europejskich producentów.
Ponadto, ponieważ żywność jest rynkiem napędzanym przez konsumentów, większy nacisk kładzie się, na jakość dostaw. W połączeniu z rosnącym naciskiem konsumentów na krótsze łańcuchy dostaw i lokalną żywność, tendencja szczególnie rozpowszechniona w Europie Zachodniej, istnieją potencjalne korzyści dla producentów europejskich.
W badaniu uwzględniono również wpływ polityk UE w ramach WPR, a mianowicie ekologizację i dobrowolne wsparcie powiązane z produkcją, na rynku białek roślinnych. Stwierdzono, że chociaż żadne z działań nie miało negatywnego wpływu na ich produkcję, to pozytywne oddziaływanie polityki na produkcję białek roślinnych prawdopodobnie nie będzie bardzo znaczące w porównaniu z wpływem globalnego rynku.
Chociaż badanie sformułowało konkretnych zaleceń dotyczących polityki, sugerowało, że wysiłki UE mające na celu promowanie produkcji europejskich białek roślinnych powinny raczej skupiać się na innowacjach i zapewnieniu infrastruktury potrzebnej do przechowywania, segregacji, sortowania i usuwania łuski.
Inwestycje te można połączyć z danymi rynkowymi i wymianą informacji, aby pomóc naukowcom i rolnikom w intensywniejszym rozwoju i sprzedaży produktów białkowych pochodzenia roślinnego.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)