Jęczmień jary

Najwyższe średnie plony – 7,53 t/ha spodziewane są w Irlandii a najniższe 2,80 t/ha na Łotwie. Średnie plony jęczmienia jarego w Polsce mają być na poziomie 3,56 t/ha wobec 3,65 t/ha w 2020 r., czyli 2,7 proc. mniej niż w 2020 r. i 3,4 proc. więcej niż średnia pięcioletnia. Średnia spodziewanych plonów dla UE wynosi 4,23 t/ha.

Kukurydza na ziarno

Największe średnie plony rzędu 11,8 t/ha powinny być w Hiszpanii a najmniejsze w Rumunii – 5,79 t /ha. W Polsce średnie plony powinny wynieść 7,15 t/ha wobec 7,10 t/ha w 2020 r., czyli o 8,4 proc. więcej niż w 2020 r. 0,6 proc. więcej od średniej pięcioletniej. Średnia spodziewanych plonów dla UE wynosi 7,78 t/ha.

Kukurydza na kiszonkę

Największe średnie plony rzędu - 50,7 t/ha powinny być w Irlandii a najmniejsze w Grecji – 19,6 t /ha. W Polsce średnie plony powinny wynieść 47,8 t/ha wobec 45,4 t/ha w 2020 r., czyli o 5,3 proc. więcej niż w 2020 r. 5,5 proc. więcej od średniej pięcioletniej. Średnia spodziewanych plonów dla UE wynosi 44,0 t/ha.

Buraki cukrowe

Największe średnie plony rzędu 91,2 t/ha powinny być w Hiszpanii, a najmniejsze w Finlandii – 39,3 t /ha. W Polsce średnie plony powinny wynieść 60,9 t /ha wobec 57,9 t/ha w 2020 r., czyli o 5,2 proc. więcej  niż w 2020 r. i 12,0 proc. mniej od średniej pięcioletniej. Średnia spodziewanych plonów dla UE wynosi 75,0 t/ha.

Ziemniaki

Największe średnie plony rzędu 44,3 t/ha powinny być w Niemczech, a najmniejsze  na Litwie – 16,3 t /ha. W Polsce średnie plony powinny wynieść 26,0 t/ha wobec 25,2 t/ha w 2020 r., czyli o 3,1 proc. więcej niż w 2020 r. i 1,4 proc. więcej od średniej pięcioletniej. Średnia spodziewanych plonów dla UE wynosi 34,6 t/ha.