Zalecenia sobie a życie to drugie. Wiele odmian mimo swojego wieku cieszy się niesłabnącą popularnością wśród rolników. Powody tej długowieczności bywają różne od małych wymagań glebowych przez wierność plonowania po małą atrakcyjność pokarmową dla zwierzyny łownej. Są też nowe odmiany, które przebojem zdobywają rynek. 

Do najchętniej kupowanych odmian zbóż jarych HR Smolice należą:

Pszenica jara:

·                   Ostka Smolicka  to odmiana oścista doskonale sprawdza się w rejonie żerowania zwierzyny leśnej. Jego popularność wynika nie tylko z dobrych cech o znaczeniu rolniczym, ale także sprawdzonej w doświadczeniu PDO przydatności do uprawy na terenie następujących województw: lubuskim, małopolskim, opolskim, śląskim oraz warmińsko – mazurskim.

·                   Raweta – ceniona jest przede wszystkim za wspaniałe cechy jakościowe. Z tego też względu jej ziarno jest bardzo chętnie kupowane przez młyny i inne zakłady przetwórstwa zbożowego. Ceniona za plenność, dobrą odporność na choroby i wyleganie.

Jęczmień jary:

·                   Rubaszek ma średnią odporność na plamistość siatkową, rdze jęczmienia, rynchosporiozę oraz ciemnobrunatną plamistość. W 2016 roku plonowała powyżej wzorca. Między innymi te cechy sprawiły, że jest rekomendowana do o uprawy w następujących województwach: mazowieckim, opolskim, świętokrzyskim, warmińsko-mazurskim, wielkopolskim i zachodniopomorskim.

·                   Rubinek  - Dlaczego? Przede wszystkim dzięki ogromnej plastyczności środowiskowej.  Sprawdza się na różnych typach gleb na terenie całej Polski. Jej atutem jest też plenność duża odporność na wyleganie i choroby. Ziarno jest duże (wysoki MTZ) co ułatwia jego zbyt.

·                   Bordo – to odmiana browarna, ale chętniej uprawiana na cele pastewne w warunkach intensywnej technologii produkcji w której wysoko plonuje.