Warto wiedzieć, że realizacja tych zamierzeń może odbywać się metodami agrotechnicznymi lub hodowlanymi. Biofortyfikacja może być „paramedycznym narzędziem” w rękach naukowców i rolników dzięki któremu mogą oni pośrednio wpływać na poprawę zdrowia społeczeństwa.
Nawożenie jodem i selenem?
Do prawidłowego rozwoju człowiek potrzebuje co najmniej 22 pierwiastków, także jodu i selenu. W podstawowej żywności, którą spożywamy może nie być wystarczającej ilości tych ważnych mikroelementów. Minimalna dzienna dawka dla dorosłego człowieka to 50-70µg jodu (1 µg na 1 kg masy ciała). Natomiast optymalne zapotrzebowanie to 150 µg. A w praktyce? Dorosły człowiek codziennie spożywa 0,03 mg, czyli 30 µg jodu. To dużo poniżej nawet minimum. Podobnie z selenem – zalecana dawka dla dorosłego człowieka to 55 µg na dobę. Statystyki pokazują, że spożywamy codziennie mniej niż 30 µg selenu dziennie.
Głównym źródłem jodu i selenu w diecie są produkty pochodzenia morskiego (ryby, wodorosty), nabiał i orzechy oraz woda pitna. W związku z tym pojawia się kilka problemów. Wiele zależy od tego, gdzie mieszkamy – są po prostu takie rejony, w których jodu i selenu brakuje.
Nawozy dolistne znajdziesz na Giełdzie Rolnej.
Biofortyfikacja roślin jodem i selenem
Firma Intermag wprowadziła na rynek nawóz Josek, w celu biofortyfikacji roślin w jod i selen. Rośliny nawożone tym produktem umożliwiają pozyskanie żywności i paszy zawierającej organiczne i bioprzyswajalne formy jodu oraz selenu. Zalecenia dotyczą zarówno roślin towarowych (zboża, kukurydza, ziemniak) jak i roślin sadowniczych, jagodowych oraz upraw warzyw. Jednorazowa dawka nawozu wynosi: 0,5–1 l/ha, natomiast cieczy użytkowej: 150–300 l/ha (400l/ha) lub 450-700l/ha (uprawy sadownicze).
Termin stosowania:
- Zboża: 2–3 zabiegi co 10–14 dni, od fazy kłoszenia do początku dojrzałości mlecznej
- Kukurydza: 2 zabiegi co 10–14 dni od fazy 8 liścia do momentu, kiedy można wjechać jeszcze w pole
- Ziemniak: 2-4 zabiegi co 10–14 dni od początku zawiązywania bulw do momentu osiągnięcia przez nie 70 % typowej masy
- Rośliny warzywnicze: 2–4 opryski w trakcie okresu wegetacyjnego, co 10–14 dni. Zabiegi najlepiej rozpocząć w okresie wzrostu części użytkowej rośliny, natomiast w przypadku konieczności ograniczenia ilości zabiegów wykonać je w końcowych fazach rozwojowych (około 2–3 tygodnie przed zbiorem).
- Sady i jagodniki: Termin stosowania: 2–4 opryski w trakcie okresu wegetacyjnego, co 10–14 dni. Zabiegi najlepiej rozpocząć w okresie wzrostu owoców, natomiast w przypadku konieczności ograniczenia liczby zabiegów wykonywać je w końcowych fazach rozwojowych (około 2–3 tygodni przed zbiorem).
Josek można także wykorzystywać w fertygacji. Zalecany jest roztwór zawierający 0,005 ml produktu /1 l wody (5 ml nawozu na 1000 l wody). W uprawach gruntowych warzyw stosować co 3-5 cykl fertygacyjny. W uprawach bezglebowych stosować kilkakrotnie w okresie wegetacji. W przypadku sadów i jagodników fertygację można rozpocząć od zakończenia kwitnienia a kończąc na zbiorze owoców. W uprawach bezglebowych stosować z każdym cyklem fertygacyjnym.
Komentarze