PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Brakujący element

Brakujący element

Ponad połowa gruntów ornych wykazuje niedobór siarki. Z tego też względu jej większa lub mniejsza dostępność zaczyna limitować wysokość osiąganych plonów. Z badań IUNG-PIB w Puławach wynika, że ok. 60 proc. gleb Polski wykazuje deficyt siarki.



Niska zasobność w siarkę przyswajalną jest wynikiem przede wszystkim ograniczenia przez przemysł emisji tego pierwiastka do atmosfery oraz spadku zużycia nawozów naturalnych – przede wszystkim obornika.

Siarka jest dla organizmów żywych ważnym elementem strukturalnym, gdyż podobnie jak azot wchodzi w skład aminokwasów i białek. Jako składnik enzymów, witamin, chlorofilu, olejków gorczycznych i innych metabolitów, jest niezbędna dla przebiegu najważniejszych procesów fizjologicznych. Związki siarki biorą udział w procesie fotosyntezy, oddychania, redukcji azotynów, wiązaniu azotu atmosferycznego. Rośliny dobrze zaopatrzone w siarkę charakteryzują się większą odpornością na stresy środowiskowe, takie jak: mróz czy susza, a także na stresy wywołane nalotem szkodników czy zarodników grzybów. Odpowiednie zaopatrzenie roślin w siarkę jest zatem istotnym czynnikiem plonotwórczym oraz warunkiem pozyskania produktów roślinnych pożądanej jakości.

Niezwykle istotnym zagadnieniem jest współdziałanie azotu i siarki polegające na lepszym wykorzystaniu azotu z nawozów mineralnych na skutek dodatku siarki. Dlatego bardzo ważnym zagadnieniem jest uzupełnianie niedoborów tego składnika pokarmowego za pomocą nawozów mineralnych tak w postaci stałej jak i płynnej ale zawierających siarkę. Nawozy z dodatkiem siarki są szczególnie zalecane pod rośliny siarkolubne takie jak: rzepak, groch, rośliny motylkowate, , burak cukrowy i ćwikłowy. Korzystne efekty plonotwórcze uzyskuje się także po zastosowaniu nawozów z dodatkiem siarki pod zboża i kukurydzę.

IUNG-PIB w Puławach porównywał efektywność działania nawozów stałych i płynnych bez dodatku i z dodatkiem siarki w uprawach roślin zbożowych (jarych i ozimych) oraz w rzepaku. Z przeprowadzonych badań wynika, że najlepsze efekty produkcyjne uzyskuje się stosując nawozy z dodatkiem siarki. Prace dowiodły także korzystnego wpływu nawozów zawierających siarkę na cechy jakościowe ziarna zbóż a przede wszystkim na większą zawartość glutenu.

Najczęstszym źródłem siarki są nawozy stałe. Sól potasowa 40-procentowa zawiera 2proc. S, kainit i kamex – 4 proc. S, siarczan potasu – 18 proc. Nie tylko nawozy potasowe są źródłem tego pierwiastka. Występuje on także w nawozach magnezowych. Kizeryt zależnie od formy zawiera od 20 do 22 proc. siarki. Także superfosfat jest dobrym źródłem siarki. Jej udział sięga bowiem 10 proc. składu superfosfatu pylistego, a 12 proc. granulowanego. Od ubiegłego roku jest także na rynku nawóz azotowy do wiosennego zasilania roślin ozimych o nazwie Saletrosan zawierający 26 proc. N całkowitego i 13 proc. siarki.

Najpowszechniej wykorzystywanym źródłem siarki są jednak nawozy dolistne. Po części wynika to ze słusznego skądinąd przekonania rolników, iż siarka wprowadzona do gleby przesiewnie w znacznej części ulega wymyciu w okresie jesienno-zimowym. W wypadku rzepaku ozimego zwracają uwagę na fakt wzrostu zapotrzebowania tej rośliny na S dopiero od fazy pąkowania.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.234.223.162
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.