PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Czas nawożenia

Nie warto czekać do wiosny ze stosowaniem nawozów fosforowych i potasowych pod rośliny jare. W większości wypadków lepiej je wysiać jesienią przed orką przedzimową.



Wiosną zwykle następuje znaczne spiętrzenie prac polowych. Po długiej zimie rolnicy mogą późno rozpoczynać uprawę gleby i nawożenie, a to przeciąga terminy siewu. Jest to szczególnie niekorzystne w wypadku roślin wczesnego siewu, np. pszenicy jarej, owsa, bobiku, buraków cukrowych. W związku z tym należy zastanowić się, czy nie zastosować nawozów fosforowych i potasowych jeszcze w tym roku – przed orką przedzimową. Rozwiązanie takie ma swoje zalety, ale także wady.

Nawozy fosforowe
Mogą być one stosowane jesienią na większości gleb, z wyjątkiem kwaśnych i bardzo kwaśnych, na których fosforany rozpuszczalne ulegają bardzo szybko uwstecznieniu, nawet do form trudno dostępnych dla roślin. Z tego powodu nie zaleca się na tych glebach stosowania nawozów fosforowych „na zapas”, raz na kilka lat, czyli trzeba je rozsiewać co roku. Na glebach kwaśnych i bardzo kwaśnych szczególnie polecane jest zastosowanie mączek fosforytowych, które rozpuszczają się tylko w środowisku kwaśnym.

W wypadku fosforu nie ma ryzyka wymywania, co powoduje, że nie jest on przemieszczany do głębszych warstw gleby i do wód gruntowych. Dlatego fosfor pod rośliny jare może być zastosowany jesienią w pełnej dawce, zgodnej z wymaganiami nawozowymi danej rośliny.

Mimo że możliwe jest stosowanie fosforu na glebach o odczynie obojętnym nawet raz na kilka lat, z powodów ekonomicznych wydaje się to mało korzystne. Chociaż umożliwia to ograniczenie kosztów nawożenia, a także oszczędność czasu (nawóz rozsiewa się raz, a nie cztery razy na tym samym polu w ciągu czterech lat), jednak na zwrot inwestycji poczynionej w wysiane nawozy rolnicy będą musieli poczekać przynajmniej kilka lat. Większość z nich, szczególnie w tym roku, ze względu na niższe plony nie może sobie pozwolić, aby zaiwestować w nawozy na kilka lat naprzód.

Nawozy potasowe
Możliwość jesiennego stosowania nawozów potasowych w znacznym stopniu zależy od typu gleby. Na glebach ciężkich, o silnie rozbudowanym kompleksie sorpcyjnym, na których ryzyko wymywania potasu jest niewielkie, można je stosować bezpiecznie nie tylko w pełnej zalecanej dawce, ale także w dawkach skomasowanych, „na zapas”, raz na kilka lat. Jednak w tym wypadku istnieje niebezpieczeństwo nadmiernego („luksusowego”) pobierania potasu przez niektóre rośliny, na przykład pastewne.

Na glebach lżejszych, na których ryzyko wymywania potasu z gleby jest duże, należy bardzo ostrożnie stosować go jesienią. Bezpiecznie jest w takiej sytuacji jesienią rozsiać 2/3 zalecanej dawki potasu, a 1/3 – wiosną. Gdy ryzyko wymycia jest bardzo duże (gleby bardzo lekkie), lepiej jest zrezygnować z jesiennego stosowania nawozów potasowych w takich warunkach.

Zaletą jesiennego terminu nawożenia potasem jest możliwość zastosowania nawozów chlorkowych pod rośliny wrażliwe na chlor. Do roślin tych należą ziemniaki i tytoń.

Na przykład w uprawie ziemniaków chlor obniża zawartość skrobi w bulwach. Chlor nie jest zatrzymywany przez glebę, a więc może być z niej szybko wypłukany. Poza tym nawozy chlorkowe są zwykle tańsze niż nawozy zawierające potas w formie siarczanowej (np. siarczan potasu).

Nawozy potasowe niskoprocentowe zawierają zwykle dużo chlorku sodu (NaCl), dlatego działają szkodliwie na rośliny wrażliwe. Nie powinny być one także stosowane na glebach bardzo ciężkich, zbitych i zlewnych, bo sód znajdujący się w tych nawozach działa szkodliwie na drobne cząsteczki gleby, co pogarsza ich właściwości fizyczne.

Nawozy wieloskałdnikowe
Przy stosowaniu nawozów wieloskładnikowych należy zwrócić uwagę na ich skład chemiczny. Mniej korzystne jest stosowanie jesienią nawozów typu NP, NPK, zawierających azot, bo składnik ten zostanie w większości wymyty z gleby zanim skorzystają z niego rośliny jare. Dlatego przed orką przedzimową można stosować przede wszystkim nawozy PK (fosforowo-potasowe).

Jakie dawki
Przy ustalaniu dawki nawozu bierze się pod uwagę także stopień wykorzystania przez rośliny fosforu i potasu z nawozów. W wypadku fosforu wykorzystanie to wynosi 30–40 proc., a potasu 60–70 proc. Jeśli więc rolnicy chcą dostarczyć roślinom 60 kg fosforu (P2O5) w formie superfosfatu pojedynczego, muszą zastosować 943 kg tego nawozu (330 kg : 0,35). Jeśli natomiast rolnicy zamierzają udostępnić roślinom 100 kg potasu w formie soli potasowej (60 proc.), powinni zastosować 261 kg tego nawozu (170 kg : 0,65).

Jesienne stosowanie nawozów pod rośliny jare

Zalety

  • mniejsze spiętrzenie prac wiosennych,
  • większa szansa dotrzymania optymalnych terminów siewu roślin jarych, szczególnie podczas opóźnionej wiosny,
  • możliwość stosowania tańszych nawozów potasowych, chlorkowych pod rośliny wrażliwe na chlor,
  • obre wymieszanie nawozów z glebą.

Wady

  • większe spiętrzenie prac jesiennych,
  • zamrożenie na dłuższy czas pieniędzy zainwestowanych w nawozy,
  • rzy korzystaniu z kredytów na zakup nawozów dłuższy czas jego obsługi,
  • ryzyko wymywania potasu z nawozów zastosowanych na glebach lżejszych.

Dawki fosforu pod rośliny jare (KG P2O5/HA)
Pszenica jara: 30–100.
Jęczmień jary browarny i pastewny: 60–100.
Owies: 30–70.
Buraki cukrowe:n

  • na oborniku): 50–100,
  • (bez obornika): 80–120.

Buraki pastewne: 70–100.

Ziemniaki (na oborniku):

  • jadalne: 40–60,
  • sadzeniaki, na chipsy i frytki: 50–70,
  • przemysłowe i pastewne: 60–80.

Ziemniaki (bez obornika):

  • jadalne: 50–70
  • sadzeniaki, na chipsy i frytki: 60–90,
  • przemysłowe i pastewne: 70–100.

Bobik: 90–120.

Groch:

  • jadalny: 80–120,
  • pastewny: 60–90.

Łubin biały: 80–100.
Łubin wąskolistny: 60–90.
Łubin żółty: 60.

Dawki potasu pod rośliny jare (KG K2O/HA)
Pszenica jara: 70–140.
Jęczmień jary browarny: 80–100.
Jęczmień jary pastewny:100–140.
Owies: 60–130.
Buraki cukrowe:

  • (na oborniku): 120–200,
  • (bez obornika): 150–250.
  • Buraki pastewne: 140–220.

Ziemniaki (na oborniku):

  • sadzeniaki, jadalne na wczesny zbiór: 80–100,
  • na chipsy i frytki: 120–140,
  • jadalne późne, przemysłowe i pastewne: 140–160.

Ziemniaki (bez obornika):

  • sadzeniaki, jadalne na wczesny zbiór: 130–150,
    na chipsy i frytki: 170–190,
  • jadalne późne, przemysłowe i pastewne: 190–210.

Bobik: 100–120.
Groch: 80–100.
Łubin biały i wąskolistny: 50–80.
Łubin żółty: 50.

Źródło: "Farmer" 20/2006



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.237.71.23
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.