PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Gnojowica na wagę złota - cały artykuł

Gnojowica na wagę złota - cały artykuł
W ostatnich miesiącach większość rolników, patrząc na cenniki firm nawozowych, przeciera oczy ze zdumienia

Zastosowanie gnojowicy może przynajmniej czasowo ograniczyć konieczność zakupu horrendalnie drogich nawozów mineralnych i syntetycznych. Spróbujmy zatem oszacować wartość tego nawozu i zastanowić się, jak poprawić jego wartość.



W ostatnich miesiącach większość rolników, patrząc na cenniki firm nawozowych, przeciera oczy ze zdumienia. Dwanaście miesięcy temu tonę saletry amonowej 34 N można było kupić za ok. 900 zł. W sierpniu ceny dochodziły do 1400 zł/t. Choć wtedy wydawało się to sporo, to dziś każdy w ciemno brałby nawóz w takiej cenie: przełom września i października przyniósł prawdziwe trzęsienie ziemi na rynku nawozów. Cena wspomnianej saletry uległa podwojeniu. Podobnie wzrosły ceny pozostałych nawozów azotowych. Jednak podwyżki dotyczą też nawozów fosforowych, potasowych czy wreszcie wieloskładnikowych. Popularny nawóz NPK 6-20-30, który jeszcze w sierpniu kosztował ok. 2000 zł za tonę, dziś kosztuje o niemal 800 zł więcej. Takie przykłady można mnożyć bez liku. Nic dziwnego zatem, że rolnicy szukają wszelkich sposobów na ograniczenie konieczności zakupu horrendalnie drogich nawozów. O ile rolnicy opierający swoje gospodarstwa wyłącznie na produkcji roślinnej mają bardzo ograniczone możliwości, to na wygranej pozycji zdają się być osoby prowadzące produkcję zwierzęcą, zwłaszcza na dużą skalę. W przypadku producentów trzody koszty nawożenia można zniwelować, stosując powstającą w chowie bezściołowym gnojowicę. 

Wykorzystanie gnojowicy pozwala istotnie zredukować potrzebę nawożenia mineralnego
Wykorzystanie gnojowicy pozwala istotnie zredukować potrzebę nawożenia mineralnego

Ile warta jest gnojowica?

Dane dotyczące zawartości podstawowych składników pokarmowych w gnojowicy różnią się dość istotnie w zależności od źródła pochodzenia. My w naszej kalkulacji wykorzystamy dane pochodzące z Instytutu Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa (IUNG). Mówią one o tym, że jeden metr sześcienny gnojowicy zawiera 4,3 kg azotu, 3,3 kg fosforu (wyrażonego w postaci P2O5) oraz 2,3 kg potasu (wyrażonego w postaci K2O). Stosując zatem na jednym hektarze dawkę gnojowicy na poziomie 30 m3, do gleby wprowadzamy 129 kg N, 99 kg P2O5 i 69 kg K2O. Taka ilość składników pokarmowych znajduje się w 280 kg mocznika, 250 kg superfosfatu potrójnego i 115 kg soli potasowej. Zakładając ceny wspomnianych nawozów na poziomie 3800 zł brutto za tonę mocznika (46 proc. N), 2500 zł brutto za tonę superfosfatu potrójnego (40 proc. P2O5) i 2400 zł brutto za tonę soli potasowej (60 proc. K2O), suma NPK wprowadzonych wraz z gnojowicą pozwoli nam zaoszczędzić łącznie blisko 2 tys. zł na każdym hektarze. A na tym zysk z zastosowania nawozów naturalnych nie kończy się. Pamiętajmy, że oprócz wspomnianych trzech pierwiastków obornik jest także bogatym źródłem takich makroskładników, jak siarka, magnez, a także szeregu mikroelementów. Gnojowica wpływa również korzystnie na właściwości gleby: nie jest być może dobrym źródłem materii organicznej, jednak ze względu na stymulację życia biologicznego gleby wspomaga proces mineralizacji materii organicznej pochodzącej z przyoranej słomy czy nawozów zielonych. 

Gnojowica dobrej jakości

Jednak wyprodukowanie gnojowicy dobrej jakości, która w stu procentach spełni swoje zadanie, nie jest takie oczywiste, jak mogłoby się to pozornie wydawać. Mimo że jest to swego rodzaju produkt uboczny chowu, to stosunkowo łatwo można pogorszyć jej właściwości. Podstawowym błędem, jaki spotkać można na fermach, jest nadmierne rozrzedzenie gnojowicy przez niepotrzebny dodatek wody. Ma to zazwyczaj miejsce w sposób przypadkowy, a powstaje w efekcie rozmaitych awarii systemu pojenia – zwłaszcza poideł. W takich sytuacjach do kanałów gnojowych w sposób niekontrolowany przedostają się duże ilości wody, które z jednej strony obniżają zawartość suchej masy w gnojowicy, z drugiej zaś niepotrzebnie zwiększają jej objętość. W efekcie nie tylko ponosimy koszt nadmiernego zużycia wody, ale także wywozu nadliczbowej ilości gnojowicy. Dlatego obowiązkową czynnością jest regularna kontrola stanu elementów systemu pojenia. 

Drugim problemem utrudniającym zastosowanie gnojowicy jest jej rozwarstwienie. To proces w pełni naturalny, wynikający w głównej mierze z praw fizyki: gnojowica nie jest bowiem jednorodna, składa się z cząstek o różnej masie i gęstości, wraz z upływem czasu dochodzi zatem z jednej strony do sedymentacji na dnia zbiorników swego rodzaju osadu, a na wierzchu przechowywanej masy powstaje zaś „kożuch”. Niestety, właściwość ta, choć naturalna, znacząco utrudnia zarówno wybieranie przechowywanej masy, jak i ogranicza precyzje nawożenia. Można tu zastosować kilka mechanizmów chroniących nas przed tym zjawiskiem. Jednym z nich jest instalacja mieszadeł, które w sposób mechaniczny przeciwdziałają rozwarstwieniu przechowywanej masy. Niektórzy rolnicy zachwalają również wykorzystanie pożytecznych drobnoustrojów, które dzięki swojej aktywności nie tylko poprawiają strukturę przechowywanej masy, lecz także ograniczają straty gazowe azotu, a co za tym idzie, przyczyniają się także do mniejszej uciążliwości odorowej w czasie przechowywania i aplikacji gnojowicy. 

Wspomnianą uciążliwość odorową i straty gazowe azotu ograniczy również możliwie jak najszybsze wymieszanie rozlanej gnojowicy wraz z glebą. Zobowiązują zresztą do tego aktualne przepisy, które mówią, że rozlany nawóz musi być wymieszany z glebą maksymalnie następnego dnia po aplikacji. W praktyce jednak im szybciej to zrobimy, tym mniej azotu trafi do atmosfery. 

Gnojowica to skarb

Faktem jest, że w dobie tak drogich nawozów posiadanie dostępu do nawozów naturalnych nabrało zupełnie nowego znaczenia. Niesprawiedliwe byłoby jednak twierdzenie, że rolnicy zaczęli doceniać gnojowicę dopiero teraz. Ceniona była one zawsze, a w warunkach naszego kraju znacznie częściej borykaliśmy się z jej niedoborem niż nadmiarem. Niestety, ostatnia dekada to czas znacznego ograniczenia produkcji trzody chlewnej. Wiele gospodarstw, dla których jeszcze kilka-kilkanaście lat temu chów świń był główną kategorią działalności, dziś trzody nie utrzymuje wcale. Pamiętajmy także, że wykorzystując nawozy organiczne, domykamy jedynie obieg materii w gospodarstwie, nie ma zaś dopływu biogenów z zewnątrz. Nie da się go zamknąć w całości. Oczywistym jest, że część z puli biogenów, jakimi gospodarujemy, wyniesiemy z gospodarstwa wraz z plonem, a część stracimy zaś choćby w wyniku wymywania składników odżywczych z gleby. Zatem na dłuższą metę pula substancji odżywczych, jaką operujemy w naszym gospodarstwie będzie się kurczyć, i prędzej czy później będziemy skazani na wykorzystanie nawozów pochodzących z zakupu. Miejmy nadzieję, że do tego czasu ich ceny powrócą już do normalnego poziomu. 

Na koniec warto też podzielić się smutną refleksją, że wartościowy obornik czy gnojowica jest obecnie jedynym zyskiem wynikającym z produkcji trzody chlewnej. Jeżeli koniunktura na rynku dalej będzie utrzymywać się na bieżącym poziomie, należy oczekiwać, że za rok rolników mogących poratować się nawozem naturalnym będzie znacznie mniej niż obecnie. 



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (40)

  • Bolek 2021-12-13 15:24:53
    Ja sprowadzam pyły wulkaniczne z wysp Kanaryjskich nie ma lepszego użyźniania gleby.
  • Rolnik sam w dolinie 2021-11-29 17:27:45
    Racja w komunie to i gówno na wagę złota.
  • Rynek 2021-11-29 16:04:22
    Widzę że już usuwają komentarze jak napiszesz prawdę że na wsi jest najgorsze powietrze bo palą oponami, folia, stare meble, buty, ubrania, opakowania po srodkach itd i co wdychają ludzie na wsi?
    • wjedz do Krakowa 2021-12-12 08:38:24
      normalnie nie ma czym oddychać. To cały Kraków to ludzie ze wsi bez szkoły? Ok
    • a Zakopane w szczycie sezonu? 2021-12-12 08:39:26
      fakt, same ludzie ze wsi Warszawa tam przyjeżdzają i palą śmieciami. Racja.
    • Natasza 2021-12-12 13:13:33
      Widzę że zdradziłeś twój sposób na ciepło w domu i wymieniłeś cały ASORTYMENT jaki UTYLIZUJESZ w kotłowni.
  • a fetor 2021-11-29 13:25:50
    bezcenny na całą okolicę zależnie jak wiatr wieje ... to i wywóz szamba będzie za free . To się teraz miastowe nawdychają aromatów ... też za free .
  • Evva 2021-11-29 08:00:14
    Wszystko zmierza ku permakulurze, naturalnym metodom uprawy ziemi. Może będzie wymuszone ekonomiczne jeśli nie tym, że człowiek zrozumie, że powinien działać zgodnie z naturą a nie chemią
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.80.252.84
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.