Niektóre gatunki wymagają większych ilości magnezu. Do takich zaliczają się: buraki cukrowe oraz pastewne, kukurydza, lucerna, koniczyny i użytki zielone. Jako średnio wymagające wskazuje się: ziemniaki, rzepak, rośliny strączkowe. Do mniej wymagających zalicza się zboża.

Przybliżona ilość magnezu pobranego przez rośliny w plonie głównym i pobocznym:

  • zboża na 7 t ziarna + słoma to 30 kg/ha
  • buraki cukrowe na 50 t korzeni + liście to 80 kg/ha
  • rzepak na 4 t nasion + słoma to 40 kg/ha
  • ziemniaki na 3,5 t bulw + łęciny to 45 kg/ha
  • kukurydza na 8 t ziarna + słoma to 65 kg/ha
  • motylkowe grubonasienne na 3 t nasion + słoma to 35 kg/ha
  • trawy łąkowe na 8 t suchej masy to 40 kg/ha

Zapotrzebowanie na magnez największe jest w okresie najsilniejszego przyrostu biomasy. Wówczas rośliny są najbardziej wrażliwe na niedobór tego składnika (tzw. fazy krytyczne). Dla podstawowych gatunkach uprawnych są to okresy:

  • rzepak – od pąkowania do tworzenia łuszczyn;
  • zboża – od strzelania w źdźbło do końca kłoszenia;
  • buraki – od czerwca do września;
  • ziemniaki – podczas formowania bulw.