Niektóre gatunki wymagają większych ilości magnezu. Do takich zaliczają się: buraki cukrowe oraz pastewne, kukurydza, lucerna, koniczyny i użytki zielone. Jako średnio wymagające wskazuje się: ziemniaki, rzepak, rośliny strączkowe. Do mniej wymagających zalicza się zboża.
Przybliżona ilość magnezu pobranego przez rośliny w plonie głównym i pobocznym:
- zboża na 7 t ziarna + słoma to 30 kg/ha
- buraki cukrowe na 50 t korzeni + liście to 80 kg/ha
- rzepak na 4 t nasion + słoma to 40 kg/ha
- ziemniaki na 3,5 t bulw + łęciny to 45 kg/ha
- kukurydza na 8 t ziarna + słoma to 65 kg/ha
- motylkowe grubonasienne na 3 t nasion + słoma to 35 kg/ha
- trawy łąkowe na 8 t suchej masy to 40 kg/ha
Zapotrzebowanie na magnez największe jest w okresie najsilniejszego przyrostu biomasy. Wówczas rośliny są najbardziej wrażliwe na niedobór tego składnika (tzw. fazy krytyczne). Dla podstawowych gatunkach uprawnych są to okresy:
- rzepak – od pąkowania do tworzenia łuszczyn;
- zboża – od strzelania w źdźbło do końca kłoszenia;
- buraki – od czerwca do września;
- ziemniaki – podczas formowania bulw.
Komentarze