PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Jak przyspieszyć rozkład słomy?

Jak przyspieszyć rozkład słomy?
Pocięta po żniwach słoma to cenne źródło składników pokarmowych oraz materii organicznej; Fot. AK

Autor:

Dodano:

Tagi:

Słoma to cenny rezerwuar materii organicznej i składników pokarmowych. Musi jednak zostać odpowiednio zagospodarowana po żniwach.



Rozpoczęły się już żniwa, lecz ich stan nadal nie jest zaawansowany. Z każdym kolejnym skoszonym polem przybywać będzie ściernisk, a rolnicy będą przystępować do uprawy pożniwnej. Niestety, często jeszcze nie przywiązują należytej wagi do tego etapu. Spiętrzenie prac zmusza wielu z nich do wykonywania tego zadania po macoszemu. Później są tego konsekwencje – jeśli doprowadzimy do powstania warunków beztlenowych w glebie i nagromadzenia słomy w pewnych jej warstwach, stworzymy niekorzystne warunki do wschodów i rozwoju uprawy następczej. Co więcej, jeśli nie zadbamy o dobre zagospodarowanie słomy – tracimy nie tylko składniki pokarmowe, lecz także cenny substrat do tworzenia próchnicy. A w dobie tak szybko rosnących cen nawozów mineralnych tym bardziej nie możemy sobie na to pozwolić.

Dlaczego słoma powinna wracać do gleby?

– Co roku, po żniwach pozostaje na naszych polach ogromna ilość resztek pożniwnych. Po zbiorze pszenicy mamy do zagospodarowania ok. 4-5 ton słomy, dodatkowo potężną masę ścierni oraz systemu korzeniowego pozostającego w glebie. Kukurydza pozostawia na polu resztki pożniwne o masie dochodzącej do 9 ton, a rzepak do 6 ton. Potrzeba czasu, aby ta ogromna masa została przetworzona, a składniki w niej zakumulowane wrócone glebie – tłumaczy Radosław Wilk, kierownik ds. rozwoju biznesu w Intermag.

– Niepokojące jest jednak to, że nadal duża część gospodarstw pozbywa się resztek pożniwnych z pól, sprzedając je za bezcen na biomasę mającą zastosowanie głównie w energetyce. Część rolników oddaje ją po kosztach do innych gospodarstw, które nadal trudnią się produkcją zwierzęcą. Tymczasem słoma to idealny nawóz, cenne źródło składników pokarmowych oraz substancji organicznych. Pomaga ona w zachowaniu poziomu deficytowej zwykle substancji organicznej (próchnicy) w glebie. Dlatego powinna wracać do gleby – przekonuje nasz rozmówca.

Jak wspomóc rozkład słomy?

Ważne jednak jest to, aby nie zostawiać słomy samej sobie. Zanim ją się przeorze, należy rozważyć sposób jej zagospodarowania. Można zastosować na pociętą i rozdrobnioną słomę azot, wapno lub potraktować ją biopreparatami. Dlaczego to takie ważne?

– Głównym składnikiem resztek pożniwnych są: celuloza, hemiceluloza, ligniny. Słoma pszenicy zawiera w suchej masie: 3% białka, 21-26% hemicelulozy, 27-33% celulozy, 18-21% ligniny. Celuloza jest regularnym, liniowym polimerem złożonym z podjednostek D-glukozy połączonych wiązaniami β-1,4 glikozydowymi. Lignina natomiast jest polimerem składającym się z monomerów alkoholi: koniferylowego, synapinowego i kumarylowego, nadaje tkankom roślin wytrzymałość na ściskanie i sztywność. Rozkład celulozy prowadzą różne mikroorganizmy wyposażone w enzymy zwane celulazami. Kompleks celulaz zawiera trzy typy enzymów. Celulolityczne bakterie tlenowe (Bacillus, Cytophaga, Achromobacter, Cellfalcicula, Cellulomonas, Cellvibrio, Pseudomonas, Vibrio) produkują tzw. wolne pozakomórkowe celulazy. W wyniku rozkładu celulozy w warunkach tlenowych powstaje: CO2 i H2O oraz glukoza, dodatkowo powstają śluzy koloidalne, substancje galaretowate, kwasy uronowe, barwniki uczestniczące w tworzeniu próchnicy i kształtowaniu struktury gleby.
W warunkach beztlenowych (Clostrydium) powstają: CO2, H2, kwasy organiczne: masłowy, octowy, bursztynowy, czasem alkohol i metan. Optymalny do powstawania próchnicy i udostępniania składników mineralnych z resztek pożniwnych jest proces tlenowego rozkłady celulozy. Produkty rozkładu celulozy są następnie dostarczane wszystkim heterotroficznym mikroorganizmom glebowym, rozwój ich w dużej mierze zależy właśnie od mikroorganizmów rozkładających celulozę. Szybkość rozkładu celulozy w glebie uważana jest za odpowiednik ogólnej aktywności biologicznej gleby – tłumaczy zawiłość procesów mikrobiologicznych Radosław Wilk.

Azot i wapno dla lepszego rozkładu słomy

Przeorując słomę na polu, zwykle stosujemy dodatkowe nawożenie azotem. Działanie to jest jak najbardziej słuszne i wynika z charakterystycznego składu resztek pożniwnych, bogatych w węgiel i ubogich w azot. Do prawidłowego rozkładu słomy konieczne jest zastosowanie od 5 do 10 kg N/ 1 t słomy przed zaoraniem. Dodatek azotu wspomaga rozwój mikroorganizmów glebowych rozkładających resztki pożniwne bogate w węgiel. Dodatek ten zapobiega procesowi czasowej immobilizacji azotu mineralnego zawartego w glebie w rozwijających się szybko mikroorganizmach. W niektórych publikacjach możemy także odszukać informacje o pozytywnym wpływie wapnowania na procesy rozkładu słomy. Dlatego jeśli planujemy po żniwach wapnowanie na ściernisko, również inicjujemy korzystne warunki rozkładu słomy w glebie.

Ważna rola biopreparatów

Współczesne trendy w rolnictwie mówią dużo na temat potrzeby sekwestracji węgla w glebie z resztek pożniwnych i wbudowywania go w stabilne związki organiczne. Pod tym względem ważną role odgrywają także biopreparaty. Co daje stosowanie ich na słomę?

– W ostatnich latach zaczynamy stosować i doceniać także preparaty mikrobiologiczne wspierające rozkład resztek pożniwnych. Przy wyborze konkretnego rozwiązania warto kierować się wynikami badań i doświadczeń dostarczanych w materiałach przez producentów poszczególnych rozwiązań. Firma Intermag już wiele lat temu wprowadziła na rynek preparat mineralny wspomagający rozkład resztek pożniwnych – Słomex. W sezonie 2016 zadebiutował mikrobiologiczny preparat Bactim Słoma, przeznaczony do inicjowania i przyspieszania rozkładu resztek pożniwnych wszystkich gatunków roślin rolniczych i ogrodniczych. Bactim Słoma oparty jest na wyselekcjonowanych ze stanu naturalnego bakteriach o silnych właściwościach celulolitycznych – tłumaczy Wilk.

Czy stosowanie biopreparatów się opłaca?

– Warto również zwrócić uwagę na galopujące ceny nawozów mineralnych. Stosowanie biopreparatów pozwalających na lepsze zagospodarowanie resztek pożniwnych zawsze się będzie opłacać. Na ich koszt należy popatrzeć także z dalszej perspektywy uzyskiwanych długofalowych korzyści, a mianowicie wszyscy doskonale wiemy, jak ważną rolę dla produktywności gleb odgrywają aktywność mikrobiologiczna oraz poziom próchnicy – dodaje na koniec Radosław Wilk.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (24)

  • Kaziu 2021-07-23 14:59:05
    nic nie jest skuteczne jak zapałka. Potem talerzówka i po robocie.
  • Bartek 2021-07-22 22:57:35
    Wapno, wapno i jeszcze raz wapno. Jak niskie pH to można lać hektolitry różnych środków a i tak życia w glebie nie będzie bo w kwaśnej glebie go nie ma. Jak są jeszcze geniusze którzy słomę sprzedają z pola to takim tylko gratulować. pH 6.6 w zwyż i rośnie wszystko aż miło, rozkłada się słoma z kukurydzy, rzepaku i pszenicy. Co roku tona wapna na hektar i kosztuje to mniej niż te wszystkie specyfiki
  • Grzegorz 2021-07-22 02:04:16
    QULTIVO koncentrat robi robotę jak trzeba - Polecam! 1 litr na 1 tonę pozostałości na ha.
  • Karol 2021-07-21 22:46:48
    Dodajecie EM do gnojowicy? Teoretycznie to powinno być optymalne rozwiazanie
  • Piotr 2021-07-21 20:25:18
    Słoma dobra ale jeszcze lepsze glowno z słomy
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.231.230.177
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.