PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Miedź życia

Miedź umożliwia normalny rozwój roślin. Nie tylko wpływa dodatnio na roślinę, ale jest też niezbędnym składnikiem pokarmowym do życia wszystkich organizmów.




Miedź to pierwiastek bardzo szeroko rozpowszechniony. Jego zawartość ogólna w glebach Polski wynosi od 1 do 100 mg Cu w 1 kg gleby i jest z reguły tym niższa, im gleba jest lżejsza. Gleby organiczne i torfowe, mimo dużej ogólnej zawartości miedzi, mogą być ubogie w jej formy przyswajalne. Ujawnia się to na roślinach objawami niedoboru. Zjawisko jest spowodowane tym, że kwasy organiczne zawarte w torfie lub glebach organicznych silnie wiążą miedź (kwasy huminowe oraz krenowe, fulwokwasy itp.). Tworzą mocne związki kompleksowe, które nie są dostępne dla rośliny. Dla roślin miedź jest dostępna jedynie w formie jonu Cu 2+. Niedobór miedzi w glebie powoduje nie tylko obniżkę plonu, ale również zmniejsza zawartość miedzi w paszach, warzywach, owocach. Nawożenie roślin tym pierwiastkiem podnosi jakość plonów przez wzrost zawartości chlorofilu, karotenu i witaminy C.

Oznaki niedoboru
Zubożenie gleb Polski w miedź, pomimo że jest to mikroelement mało ruchliwy, przebiega szybko i dlatego też spotyka się coraz częściej różne rośliny z objawami niedoborowymi. Na liściach roślin występują zazwyczaj białe plamy, a wzrost roślin zostaje zahamowany.

Rośliny zbożowe mają w takich wypadkach słabo rozwinięte korzenie i często wydają nasiona pośledniego gatunku. Charakterystycznym objawem jest „choroba nowin”, występująca na przykład u zbóż, zwłaszcza na glebach torfowych i innych, które wzięto od nowa pod uprawę. Objawia się ona po 2–3 tygodniach wegetacji chlorozą brzegów liści, bieleniem i skręcaniem liści, bieleniem kłosów i zasychaniem końców źdźbeł. Opóźnia się wtedy faza kłoszenia, a kwiatostany są źle wykształcone. Rośliny mają zwiędły wygląd i dużą skłonność do wylegania, a plon i jakość ziarna są niskie.
Miedź wpływa bardzo korzystnie na kwitnienie roślin ozdobnych, na przykład gerber i róż. W warzywach poprawia właściwości przechowalnicze, jak w wypadku marchwi i cebuli. Natomiast przy braku miedzi, na przykład w uprawie pomidorów, liście wykazują niebiesko zielone zabarwienie, a owoce mają skłonności do pękania. W uprawie papryki występują charakterystyczne pofałdowania brzegów liści, które w porównaniu z liśćmi dobrze odżywionymi są wąskie i wydłużone, a także często więdną. W uprawie marchwi występuje odbarwienie, zwijanie i zasychanie brzegów liści oraz zaburzenia we wzroście i wybarwieniu korzeni.

Na drzewach owocowych w lipcu i sierpniu na liściach wierzchołkowych pojawiają się chlorotyczne plamy. Brzegi liści podwijają się ku górze, a następnie liście usychają i opadają. Mogą także zasychać wierzchołki pędów na przykład na drzewach wiśni. Kora drzew staje się chropowata, łuszczy się i głęboko pęka. U drzew pestkowych występuje gumoza.

Przy dużym niedoborze miedzi rośliny się nie kłoszą i nie zawiązują nasion, ponieważ wtedy pierwiastek jest najbardziej potrzebny do rozwoju. Jego zastosowanie po tym okresie niewiele już wpływa na plony zbóż. W szkółkach i młodych sadach nieowocujących stosuje się miedź po ruszeniu wegetacji w kilku powtórzeniach. Natomiast w sadach owocujących opryskuje się drzewa 2–3 krotnie po kwitnieniu, w odstępach 7–10 dniowych.

Przyswajalność pierwiastka
Na przyswajalność miedzi wpływa:
  • zawartość materii organicznej w glebie – im więcej materii organicznej, tym gorsza jest przyswajalność miedzi;
  • odczyn gleby – im większe jest zakwaszenie gleby, tym przyswajalność miedzi jest lepsza, ale wzrasta także tempo jej wymywania. Wapnowanie ogranicza przyswajalność miedzi. Miedź wywiera bezpośredni i pośredni wpływ na przykład na wzrost i rozwój traw. Bezpośredni polega na tym, że w sposób dodatni nawozy miedzianowe zwiększają plony siana i nasion traw. Powodują, niezależnie od nawożenia podstawowego, zmiany w składzie botanicznym runi: stopniowy zanik traw nieszlachetnych, zastępowanych bardziej wartościowymi.
Zaburzenia u zwierząt
Wielu badaczy dowodzi, że niedobór miedzi w glebie torfowej lub organicznej, a także w glebach mineralnych, powoduje zaburzenia w przemianie materii nie tylko u roślin, lecz (pośrednio) i u zwierząt gospodarskich, szczególnie u przeżuwaczy. W organizmach żywych część miedzi znajduje się w postaci białkowych związków organicznych. Niedobór miedzi w pokarmie zwierząt wywołuje pewne choroby, które kończą się nawet śmiercią zwierzęcia, ponieważ ten mikroelement jest czynnikiem koniecznym w procesie tworzenia się krwi. Barwnik krwi – hemoglobina – zawiera wprawdzie żelazo, ale może się tworzyć tylko przy udziale miedzi.

Miedź
Jest pierwiastkiem, który wpływa na rozwój i budowę tkanek, bierze udział w przemianach azotowych, syntezie białek i witaminy C. W uprawach rolniczych, warzywniczych, roślin ozdobnych i sadowniczych do nawożenia doglebowego i dolistnego można stosować Chelat miedzi forte 12 (krystaliczny). Zaś do nawożenia dolistnego możemy stosować Chelat miedzi (Mikrovit Cu).

Autor jest doradcą w Mazowieckim Ośrodku Doradztwa Rolniczego, Oddział w Radomiu.

Źródło: "Farmer" 13/2006



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • rolnik30 2014-02-27 19:19:45
    SPRZEDAM WAPNO GRANULOWANE NA POLE TEL 605 080 362

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.226.241.176
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.